Diada dels Raiers

Festa del Cántir 2016

Argentona

La Festa del Càntir se celebra sempre el dia de sant Domènec, el 4 d'agost, al matí. És en aquest matí que es fan els actes de més tradició, com la renovació del "vot de poble" per part de l'alcalde de la vila, la benedicció de les aigües de la font de sant Domènec, la benedicció i venda del "càntir de l'any" i els jocs de força i enginy a l'entorn de l'aigua i el càntir.

Des de l'any 1951 han passat ja 65 edicions de la recuperació de la Festa del Càntir, i són moltes les coses que s'han canviat i millorat, fent partícips cada any més i més persones del nostre país. S'ha arribat a assolir la xifra de 100.000 visitants.

 

Benedicció de les aigües de la font de Sant Domènec

És l'acte central de la festa i el de més tradició, doncs la benedicció s'ha fet sense interrupció des del segle XVII i és un dels pocs exemples de ritual de benedicció que es conserven al nostre país.

indians_cadaques02

 

La benedicció es fa després que l'alcalde de la vila hagi renovat el "vot de poble" durant l'ofici de Festa Major. En la benedicció es demana a Sant Domènec que protegeixi les nostres aigües de qualsevol pesta o mal, com ja ho va fer durant les greus pestes de mitjans del segle XVII. És costum beure aigua de la font amb anís un cop beneïdes les aigües, ja que es creença popular que aquestes aigües tenen propietats remeieres si es posen e un càntir nou, d'aquí el costum de fer fira de càntirs el dia de sant Domènec a Argentona.

El càntir de l'any

Des que es va recuperar la Festa, l'any 1951, és costum reproduir cada any un model de càntir tradicional, essent molts els col·leccionistes d'arreu del país que any rera any han anat col·leccionant tots els models. Si el primer any es van fer 200 exemplars del càntir d'Esparreguera, l'any 2000 s'ha superat la xifra dels 9.000 exemplars venuts. Dins la col·lecció hi ha exemplars de gairebé totes les tipologies de càntirs (comuns, de tortell, dipòsit, dolls, mamets, etc.), així com de molt variada procedència (La Bisbal, Verdú, Agost, Puente del Arzobispo i altres). També s'ha tingut cura de tenir representades diferents tècniques ceràmiques, com l'engalbat, vidrat, negre (fumat), blanc, ceràmica esmaltada o, com el càntir del 2000, un càntir fet a motlle.

indians_cadaques03indians_cadaques03

 

Jocs a l'entorn del càntir i l'aigua.

Des de l'any 1963 la festa s'acompanya d'una sèrie de jocs que tenen com a protagonistes el càntir i l'aigua. La majoria ja existien des d'època antiga, però actualment només els trobem a Argentona el dia de Sant Domènec. Els jocs per als més menuts hi trobem bufar pel broc gros, pescar el càntir, trencar el càntir amb els ulls tapats, cursa amb el càntir al cap i d'altres. Però la prova reina, la més important és la gran aixecada de càntirs, en què els concursants han de beure d'una sèrie de càntirs de mida cada cop major. El més gran fa més d'un metre d'alçada i ple pesa 200 Kg.  

 

Associació Raiers: www.elsraiers.cat

Ajuntament de la Pobla de Segur: www.lapobladesegur.cat