Rupit és un trosset de món, enfonsat al cor de les fagedes de Collsacabra, un poble d'aquells que potser d'aquí vint anys ja haurà perdut la fesomia, però ara encara aguanta amb les teulades que ballen, amb els balcons de fusta primparada, amb els carrerons de pujades i de baixades, i amb unes casetes adormides, alguna amb finestres gòtiques i la majoria del disset, de l'època dels sants barrocs, de les Mares de Déu carregades de llàgrimes, de les cançons d'amor, dels bandolers, de l'Hereu Riera, d'En Serrallonga, i de Perot el lladre. El disset català és tota la Catalunya heroica i sentimental, és la flor del nostre cançoner i la túnica platejada de les nostres llegendes. I el poble de Rupit és això,un trosset viu, humilíssim i amagat del segle disset català( ...)
Així definia Josep Maria de Sagarra el municipi de Rupit. I és que els carrers i cases de Rupit, dels segles XVI i XVII, li donen un ambient ancestral i rústic que el fan especialment atractiu. Una de les cases està reproduïda al Poble Espanyol de Barcelona. Un pont penjant, amb peces de fusta en el trespol, sobre la riera, uneix les dues ribes.

Unes quantes recomanacions 
No desaprofiteu el millor menjar, el millor allotjament, tot plegat un dels al•licients indiscutibles i imprescindibles que trobareu a la vila.
Rupit està situat al centre geogràfic del Collsacabra, emmarcat en un paisatge fet a mida per a ser representat en una postal. Es troba a llevant de la serralada de Cabrera i a
l’extrem de la comarca d’Osona. Rupit està a 98 km de Barcelona, 33 km de Vic i 28 km d’Olot. És l’últim poble de la província de Barcelona, situat a la carretera comarcal C-
la_riera_de_rupit14882.jpg
153, de Vic a Olot, quilòmetre 33.

L'Art Romànic:
Entre els exemples d’art romànic de la vila trobem St. Andreu de Pruit, molt modificada amb un portal d'entrada dovellat i campanar renaixentista, s.XVIII, vuitavat i de pedra picada. Per la seva banda, Sant
Rupit.jpg
Gil està situada a Comajoan, essent un mas al peu dels cingles d'Aiats, en el camí de Rupit a Cabrera.
Destacar també St. Joan de Fàbregues, una antiga església parroquial. L'estructura actual és del s.XI i és romànica amb absis trebolat i cimbori octogonal rematat amb lluerna. En darrer terme parlar de la Mare de Déu de Montdois, del segle XVII i que és coneguda com la Catedral de les Guilleries.

Llocs d'Interès Natural:
Boscos de Rupit i Pruit: Coníferes a Corriol; fagedes al puig de Roma, al Soler, coll Sesviles, puig d'en Bac i la Casassa; i rouredes a Rupit.
Mirador de la carretera de Pruit a Falgars: Deixant la C-153 al Pinós, l'antic camí de Pruit a Falgars és un seguit de maravelloses vistes de la Garrotxa, els Pirineus i els cingles d'Aiats.
images.jpg
Balma dels Llims: Sota el pont Penjant de Rupit i el camí de Sant Joan de Fàbregues. Hi ha instal•lades fogueres, taules i bancs de pedra.
Balma d'en Pedretes: Sota el poble de Rupit. Feta per la mà de l'home amb senyals d'extracció de rodes de molí.
Roure monumental: Roure del mas Bac de Collsacabra (Pruit), a la Mare de Déu del Roure.
Mirador de Rupit: Al mateix poble, al paratge del mas el Soler. Vistes de Rupit, masos de les rodalies i l'Agullola.
Salt del Molí Rodó: A la riera de Rupit, en camí al salt de Sallent. Té una caiguda de 25m.
Salt de Sallent: La riera de Rupit es precipita al buit per aquest salt de 100m. Visible des d'un mirador des d'on també podrem veure els cingles del Pla Boixer, el Far i el pantà de Susqueda.

Els masos
Aprofitant la nostra estada a Rupit convidar-vos també a descobrir el Mas la Sala que, al cim d'un turó, presideix la millor estesa de conreus i pastures del Collsacabra amb una planta imponent i arquitectura típica del país.
Per la seva banda, la Notaria Soler és la nostra segona aturada. Del Palau Notarial se'n tenen notícies des del s.XIV. La notaria la regentà la família Soler durant 500 anys. Situada al núm. 12 del carrer del Palau i a la porta principal dovellada amb l'escut de la família Soler.
L’última aturada serà als Masos de Pruit: La Fontana, la Casassa, el Llorà, el Vilar, el Coll, el Pinós, Torrent, la Garganta, la Serra, la Rovira, el Collell, les Viles, Comajoan, l'antic Hostal del Grau, i Corriol, on Josep Pla hi va fer estada.