Sant Joan de Vilatorrada

372px-Escut_de_Sant_Joan_de_Vilatorrada_svgSANT JOAN DE VILATORRADA

El municipi de Sant Joan de Vilatorrada es troba situat a 3 km. de Manresa, la capital de la comarca del Bages. L’altitud de la població és de 230 metres sobre el nivell del mar i els límits municipals són al Nord amb les poblacions de Sant Mateu de Bages i Callús, al Nord-Est amb Santpedor; a l’Est amb Sant Fruitós de Bages, al Sud-Est amb Manresa i a l’Oest amb Fonollosa.

Sant Joan de Vilatorrada voreja el riu Cardener i està envoltat pels turons de Costarrodona i Vilatorrada. Travessant el poble, de ponent a llevant, hi ha el torrent del Canigó, que ens indica amb el seu curs el turó del Collbaix, de 554 metres. Actualment a la falca d’aquest turó hi ha l’àrea d’eixamplament del poble, que està qualificada urbanísticament com a sòl urbanitzable delimitat.  

Dintre del municipi del mateix nom, han coexistit al llarg de la història dos pobles d’origen rural i agrícola: Sant Martí de Torroella, que encara conserva aquests trets, i Sant Joan de Vilatorrada, de caràcter més urbà pel seu desenvolupament industrial i de serveis.

El patrimoni del municipi

L’ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada disposa d’un inventari de patrimoni cultural i natural efectuat l’any 2001. Aquest inventari va ser realitzat per l’empresa Arqueociència Serveis Culturals S.L., per encàrrec de l’Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, a petició de l’ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada.

st joan 1El motiu del treball va ser l’interès que des de la Regidoria de Cultura de l’ajuntament de Sant Joan es va tenir per conèixer més a fons el Patrimoni Cultural del terme. Partint de la base que l’ajuntament de Sant Joan estava realitzant la Revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), es va creure oportú comptar amb una bona base informativa sobre quins eren els elements d’interès cultural del terme i en quin estat de conservació es trobaven, de cara a integrar aquesta informació dins del nou Pla General. Aquesta idea va moure a la regidoria de cultura a dirigir-se a la Diputació de Barcelona a fi de poder tenir un inventari del patrimoni cultural actualitzat.  

Des de l’any 2001, aquest inventari ha patit modificacions importants en la seva estructura (enderrocs d’edificacions, canvis d’ubicació, etc.) que han fet variar el nombre de fitxes totals o el contingut d’alguns camps de les mateixes.

Del total de fitxes de l’inventari, destaca sobretot l’àmbit del patrimoni immoble, seguit de l’immaterial, el natural, el documental i finalment el patrimoni moble. Per tipologies destaca el dels conjunts arquitectònics (sobretot les masies històriques, les fàbriques i el conjunt de cases del nucli antic). En referència a la datació, en destaca en gran part l’època contemporània (52% del patrimoni) i l’època moderna (36%). Finalment, la titularitat del patrimoni és bàsicament privada, ja que el gruix del patrimoni és de caràcter immoble integrat per masies, edificis utilitzats com a vivendes i col·lectius privades.      

8138887644Tots aquells interessats en descobrir el patrimoni del municipi podeu consultar un document en format .pdf amb el contingut de la totalitat de fitxes d’aquest inventari de patrimoni cultural i natural que trobareu penjat al web de l’ajuntament del municipi.

Aquest text ja inclou les modificacions que ha patit aquest inventari des que es va generar i presenta per tant, la diagnosi actual del nostre patrimoni.  

En paral·lel al patrimoni històric que acabem de descubrir a Sant Joan de Vilatorrada, cal destacar que al municipi s’hi mantenen vives moltes tradicions, com la festa major, la castanyada, les festes de Nadal, però també les representacions de la tradicional Passió (imatge del cartell de l’any passat).

Descobrim Sant Martí de Torroella

Sant Martí de Torroella és un lloc de pas, amb un passat vinculat al conreu de la vinya i amb una relació estreta, en els seus orígens, amb l’històric monestir de Sant Benet de Bages.
 
A l’hora de parlar del nostre poble, és del tot imprescindible fer esment de Sant Joan de Vilatorrada i de Joncadella atès que tots tres nuclis de població s’han anat lligant al llarg de la història i els llaços que els uneixen fan que siguin tres peces d’un puzzle comú.