Canet d’Adri

Poble_Canet-dAdri
Escut_Canet_dAdri


Canet d’Adri


Informació general

El poble de Canet d’Adri (350 h el 2005) és situat prop de la confluència de les rieres d’Adri i de Rocacorba, a 241 m altitud. A més del nucli creat a redós de l’església parroquial de Sant Vicenç, el poblament també és dispers en masies, algunes de les quals són ocupades només els caps de setmana i durant les vacances.

A la vall d’Adri arriba una carretera local procedent de la carretera local que, des de Girona, per la vall de Llémena arriba fins a les Planes d’Hostoles, a la Garrotxa. Altres carreteres menors i camins completen la xarxa vial.


llocs d’interès

Església parroquial de Sant Vicenç
sant_vicenc_CanetAdriÉs una església d’origen romànic estructurada interiorment en tres naus, separades per grans arcades, absis i absidioles amb arcuacions i bandes llombardes a l’exterior. La nau es cobreix amb volta de canó sostinguda per arcs torals, la central és força més alta que les laterals que presenten volta de perfil semicircular. Les parets portants són de maçoneria, arrebossada a les façanes imitant l’especejament de la pedra. Queden a la vista els carreus de les cantonades i les obertures. La coberta és de teula àrab a dues vessants. El campanar és de planta quadrada i es troba al centre de la nau, és de construcció posterior, com la portalada renaixentista que presenta la façana principal, amb els arrencaments del guardapols esculturats amb figures humanes i animals. A la banda esquerra de la façana principal hi ha adossada una torre de planta quadrada i coberta de teula a quatre vessants. A la part posterior de l’església hi ha adossat l’edifici de la rectoria.

Les gorgues de la riera de Canet
gorfes_CanetAdriLa riera de Canet, o Tornavellins, neix sota la muntanya de Rocacorba i va serpentejant al llarg del seu curs formant balmes, petites cascades i rabejos d’una frondositat i bellesa molt especials.
Al seu pas pel poble de Canet es converteix en un dels indrets més interessants de municipi, on forma les gorgues de la Font de la Torre, d’origen volcànic, formes d’erosió alveolar produïdes per l’impacte contra les parets dels materials del llit del riu que arrossega l’aigua.
La remodelació de la Font de la Torre ha donat lloc a la construcció d’una passera, una sínia i un circuit per a passejar-hi a banda i banda de la riera.


Festes i tradicions

Al setembre se celebra la festa major en honor dels patrons sant Cosme i sant Damià.