Dosrius
Informació general
El poble de Dosrius es troba a la confluència de les rieres del Far i de Canyamars.
Tingué un augment notable fins el 1860 però la crisi de la fil·loxera i l’èxode rural motivaren una progressiva disminució o estancament demogràfics, pal·liats posteriorment per les noves indústries .
Durant la dècada de 1990 s’introduí el conreu de flors i plantes ornamentals, i la vinya recuperà algunes poques hectàrees.
Des de l’autovia C-60 d’Argentona a Granollers pel coll de Parpers surt una carretera local que va a Dosrius; d’aquí surten altres brancals que van a Canyamars i al sector de masies de Rimbles, una altra pel coll de Bordoi a Llinars (des d’on s’accedeix a Sant Andreu del Far i al Corredor) i una altra fins a Cardedeu.
Llocs d’interès
Església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria
Té una nau única amb capçalera poligonal i dues capelles laterals que, entre els segles XIX i XX, es va ampliar amb més capelles i sales annexes. Té un campanar de torre de planta quadrada. El seu interior era presidit per un magnífic retaule renaixentista de Martín Díaz Liatzasolo destruït el 1936.
Rectoria de Canyamars
L’antiga rectoria de Canyamars, actualment transformada en restaurant, és un edifici probablement del segle XVII que conserva el portal adovellat de punt rodó i, al seu damunt, un finestral de llinda recta amb emmarcament de pedra granítica.
Pou de Glaç
Antiga construcció del segle XVI destinada a la fabricació de glaç, que va estar en funcionament fins a mitjan segle XIX. El pou de Canyamars és un dels més importants i ben conservats de Catalunya. Té planta rodona, amb cúpula semiesfèrica i contraforts, i és de grans dimensions, semblant a una fortificació medieval. A la part de dalt hi ha la bassa on s’estancava l’aigua que es glaçava durant les nits d’hivern i a partir de la qual es tallaven els blocs de gel que posteriorment s’emmagatzemaven al pou. El gener de 2007 va ser adquirit per l’Ajuntament de Dosrius al seu propietari, Ricard Prats, que n’havia tingut cura durant molts anys.
Festes i tradicions
El 17 de novembre se celebra la festa major d’hivern de Sant Iscle i Santa Victòria.
Tradicionalment el primer de setembre, coincidint amb la festa major de Sant Llop, s’hi celebra un aplec.