Montclar
Informació general
El terme de Montclar es caracteritza pel seu poblament dispers, tradicionalment agrícola i ramader. Una tercera part de la superfície del municipi és ocupada per boscos, mentre que els conreus, que són bàsicament de secà i es dediquen als cereals (civada, blat, melca) i els farratge, ocupen gairebé una altra tercera part. Pel que fa a la ramaderia, hi ha caps de bestiar porcí, boví i oví.
Llocs d’interès
La plaça
El poble de Montclar és un reduït nucli format per una vintena d’habitatges, agrupats a l’entorn d’una gran plaça d’aspecte nolt típic.Al voltant d’aquesta amplia explanada a manera de plaça es situen la major part dels edificis:
L’església amb la seva rectoria, Ajuntament, el dit Castell, l’Hostal, i la font i bassa del poble.
L’esglesia
És fonamentalment una construcció del s.XII amb modificacions del S.XVII, com ara el creuer i la porta d’entrada del mur sud, i del S.XVIII, quan s’hi van instal·lar dos retaules barrocs. Consta d’una sola nau no gaire gran i un gran absis a l’est, que va ser sobrealçat en època posterior fins a atènyer l’alçària de la teulada de la nau. Tot el conjunt queda mig amagat per construccions modernes a excepció de l’absis, que mostra els seus murs mancats de tota mena d’ornamentació i, al centre, té una finestra de doble esqueixada coberta per un arc de mig punt. Corona la façana oest un campanar de torre de planta quadrada, cobert amb una teulada de quatre vessants, que a l’origen era de cadireta de dues obertures. L’aparell és de carreus grossos i quadrats, ben polits i disposats a trencajunts formant filades força regulars.
Festes i tradicions
Una tradició molt arrelada és la fira que se celebra per la diada de Reis, antigament a la plaça del poble i de bestiar. Actualment, però, té com a nou emplaçament l’antic pla de l’Alzina (avui anomenat Firal dels Reis) i s’hi mostren, a més de productes de la contrada (torrons), artesania popular i maquinària agrícola i vehicles.
La festa major de Montclar se celebra el primer diumenge d’agost. És tradicional la processó que s’instituí l’any 1854 arran d’una epidèmia de còlera, vot que fou renovat el 1949 per l’ajuntament. De fet, però, la processó ja se celebrava molt més antigament: al segle XVII i potser dos segles abans. Actualment té lloc el Dilluns de Pasqua de Resurrecció, però fins el 1970 es feia el darrer dimecres d’abril.