Teià

teia
Escut_de_Teià


Teià


Informació general

La vall de Teià, molt fèrtil, ha estat ocupada pels conreus de vinya, tarongers, oliveres, garrofers, camps de blat, centrats per cases pairals antigues, escampades al voltant de la riera i els torrents, o prop de l’església. Els tarongers van desaparèixer per una malura a l’inici del segle XX, però la vinya, després de les plagues d’oïdi o de fil·loxera al llarg del XIX, va ser replantada amb ceps americans.
També va tenir importància la sembra de la patata (royal kidney), i han desaparegut els garrofers i també els camps de cirerers, abans característics. A més de la vinya encara es conreen flors i plantes ornamentals i hortalisses.
L’autopista C-32 de Montgat a Palafolls travessa el territori pel sud; la via de comunicació tradicional ha estat la carretera de Teià al barri d’Ocata (el Masnou), on hi ha el baixador de l’estació del ferrocarril.


Llocs d’interès

Església parroquial de Sant Martí
Església-parroquial-de-Sant-Martí_TeiaLa primitiva església de Teià, documentada des del segle X, va ser substituïda a partir de 1574 per un nou temple d’estil tardogòtic. Les obres van ser dirigides pel mestre de cases Antoni Mateu. Consta d’una nau amb capelles laterals i absis poligonal, coberta amb volta de creueria, i un massís campanar de torre al lateral de la façana. El portal és de tipus renaixentista, flanquejat per dues columnes estriades amb capitell corinti, que sostenen un frontó triangular damunt del qual hi ha una imatge de sant Martí, segurament procedent de l’església anterior, on es veu el sant a cavall compartint la capa amb un pobre. El gran finestral neogòtic que presideix la façana va ser afegit l’any 1902.

Can Padellàs
Masia situada al sector més meridional del municipi, reconstruïda probablement cap als inicis del segle XVIII. Té teulada a dues aigües, portal de punt rodó i obertures emmarcades amb pedra granítica. Va pertànyer als senyors de Castellà i posteriorment a la família Figueras. Modernament ha estat convertida en restaurant.

Can Solanes
Edifici fet construir l’any 1928 pel comte de Godó per a la seva filla Rosa. Té planta rectangular i consta de planta baixa, amb porxos al davant, pis principal i golfes. La coberta és de teules a quatre aigües. La composició i els elements ornamentals, a base d’esgrafiats, fan d’aquesta casa un bell exponent del vessant neoflorentí del Noucentisme.


Festes i tradicions

La festa major de Teià se celebra per l’11 de novembre, diada de Sant Martí; hi destaquen les cercaviles, les cantades d’havaneres, les curses esportives i, al migdia, un concurs de “relleno”, plat que consisteix en pomes farcides de carn.