Una terra amb molta història
Forallac reuneix un ampli ventall d’atractius turístics. L’oferta d’allotjament i gastronòmia és àmplia i variada. Així mateix, disposa d’un llegat patrimonial —esglésies, castells, nuclis medievals, masos, dólmens— i natural —massís de les Gavarres, fonts, fauna, etc.— de primer ordre.
A tot plegat, cal afegir-hi la situació estratègica del municipi, emplaçat en el cor del Baix Empordà, a l’interior de la Costa Brava, només a 10 minuts de les principals platges de la Costa Brava.Tot això li dóna un encant especial, sobretot per a aquelles persones que busquen tranquil·litat i un indret amb encant i personalitat.
Forallac ofereix, a més, un entorn immillorable per a la pràctica d’activitats vinculades al turisme actiu: cicloturisme, BTT o senderisme.
Terra de dolmens
Forallac acull la concentració de dòlmens més importants de les comarques gironines. Un important nombre d’ells es troben encara en bon estat de conservació i mantenen ben visible bona part de la seva estructura original. Al terme de Fitor s’hi coneixen quinze dolmens, 1 menhir i diverses pedres dels sacrificis. Els més coneguts es troben a la Serra de Cals, on s’hi troben molt ben conservats el dolmen dels Tres Peus, el de Tres Caires i el de la Serra de Calç, des dels quals es tenen unes vistes del massís de gran bellesa.
Les fitxes que trobareu en aquest apartat han estat extretes de diverses fonts, la principal de les quals ha estat el llibre Dólmens i menhirs. 48 monuments megalítics de les Gavarres i el Massís d’Ardenya (Baix Empordà, la Selva i el Gironès, dels següents autors: Josep Tarrús, Joan Badi, Benjamí Bofarull, Enric Carreras i Miquel-Dídac Piñero. Aquest treball es va publicar dins la col·lecció Guies del Patrimoni Comarcal, de l’editorial ART-3.s emplacem a descobrir el dolmen dels Tres Peus. A la dreta del camp de la Cadena de Fitor trobem dues pistes. Aleshores cal agafar la de més a la dreta que —en no massa bon estat— puja vers la serra de Cals. A 1 quilòmetre de distància, a l’esquerra i a pocs metres del camí, en la carena de la serra és situat aquest dolmen. Fàcil de trobar. És a 305 +/- 10 m s.n.m.
També són molt nombroses les fonts que existeixen al terme de Forallac, particularment a la zona del municipi compresa dins l’àmbit del massís de les Gavarres. Algunes d’elles són molt cèlebres per la qualitat de l’aigua. Les fonts han estat sempre vinculades als treballs i a la vida dels seus habitants, i han estat també llocs d’esbargiment de la gent de la rodalia.
Les característiques geomorfològiques del massís han propiciat el naixement de la gran quantitat de fonts existent. Aquest fet suposa un llegat de gran valor natural i d’un interessant atractiu.
Les Gavarres són una zona amb roques granítiques i filonianes de porositat gairebé nul·la, on les poques reserves d’aigua existents es troben associades a fractures, diàclasis o zones d’alteració. Es tracta d’un medi on la circulació hídrica és molt lenta, a causa de la seva baixa permeabilitat, i on l’aigua aprofita discontinuïtats del terreny per a circular: falles, diàclasis, contactes entre diferents materials… De fet, sovint s’observa com és en aquestes discontinuïtats on se situen la majoria de les sorgències.
En aquest apartat us en parlem d’algunes de les més significatives i us donem unes breus indicacions per facilitar la seva localització.