La població d’Artés la formen 5.305 habitants (segons dades de l’any 2008) i té una densitat de 271,04 hab/km2. En els darrers anys la població ha augmentat considerablement a causa del moviment migratori d’altres municipis del Bages o comarques veïnes que busquen una millor qualitat de vida i zones on el preu del sòl sigui més barat.
L’any 2008, la població d’Artés es dividia de forma força equitativa per sexes. La distribució de la piràmide de grups d’edat era força equilibrada i no hi havia grans crescudes de població estacionals: no és un municipi de destí turístic en cap estació de l’any, tot i que la Urbanització Vista Pirineu hi ha algunes cases de segona residència.
Pel que fa a l’origen de la població, també hi ha un equilibri entre nascuts fora i a Catalunya, essent el darrer col·lectiu majoritari. La població es concentra al nucli urbà, només un 3,2% viu fora del nucli.
Patrimoni per descobrir
En primer lloc us animem a descobrir la Font del Colomer. En un desviament de la carretera Artés-Manresa, a 4 km del nucli urbà, trobem una petita propietat municipal en la qual hi destaca l’anomenada Font del Colomer. Aquesta està situada en un bell paratge proper al riu Llobregat i el seu entorn està ple de vegetació. En l’indret conegut com les “roques del pont” hi ha una petita quantitat de degotalls que afloren a l’exterior conformant l’esmentada font.
Una altra de les coses que no us podeu deixar perdre és el jaciment de Matacans. Dins del terme d’Artés aquest territori arqueològic ocupa una posició meridional i ponentina, molt a prop del límit municipal amb Calders. romans força clars.
L’establiment seria del tipus vil·la i sembla que no hauria de ser pas massa petita. La seva excavació extensiva i sistemàtica ens permet adquirir un coneixement més exhaustiu de la romanització a la zona central de Catalunya.
En darrer terme parlar de l’alzina del Mas Pujol, una alzina declarada per la Generalitat de Catalunya com a arbre monumental.
Itineraris recomanats
Artés és un municipi situat a l’extrem oriental de la zona plana del Bages, en la conca de la riera Gavarresa i el seu afluent, la riera de Malrubí. Amb una activitat industrial important, és també un gran productor de vins i caves que tenen la denominació d’origen Pla de Bages.
Si bé els itineraris que descrivim són tots dos circulars i d’una llargada molt similar, tenen unes característiques prou diferenciades: el PR-C 135 o ruta d’Artés és planer i transcorre entre terres de conreu en la major part del recorregut i gairebé tot dins del municipi, encara que entra breument dins del terme municipal de Calders; l’altre sender, el PR-C 136, ruta Montcogul – la Gavarresa, entra dins del municipi de Sallent, presenta un desnivell major i transcorre, en part, per zones boscoses que s’enfilen al serrat de Montcogul per acabar el recorregut per la zona planera de Cabrianes i de la riera Gavarres.