Barbera del Valles

Escut


barbera del valles


Informació general

El 1702, Felip V va nomenar Galceran de Pinós primer marquès de Barberà.
Barberà era un lloc de pas, situat al camí reial de Barcelona. El 1619 ja s’havia construït un casalot molt gran, amb capacitat per a molts hostes i tot tipus de serveis: L’HOSTAL NOU.
El 1750 es van construir en una sola part del camí reial casetes en filera que apareixen documentades amb el nom de l’Hostal Nou i les casetes el 1782 i com l’Hostal Nou i el carrer el 1976.
El segon nucli urbà, Can Gorgs-Eixample, entorn de l’estació de ferrocarril, es va convertir en lloc d’estiueig, igual que altres poblacions veïnes.
Durant els segles XVII, XVIII i XIX, Barberà va ser molt sovint un lloc d’allotjament i d’aprovisionament per a les tropes de diferents bàndols de les guerres que es van produir (de Successió, de la Independència, etc.).
En aquells temps, els habitants vivien dels fruits de la terra i dels molins, que van ser molt importants per al desenvolupament econòmic de la zona.
A mitjan segle XIX, a més a més de la carretera nacional, també la línia del ferrocarril a Sabadell travessava Barberà.
La població continuava creixent, ja que anaven arribant immigrants per treballar a les terres, als molins de paper o a la indústria sabadellenca incipient.
El 1970 va començar a edificar-se l’últim polígon industrial entorn del castell, el qual va proporcionar nous llocs de treball. L’abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques a Barberà.


LLocs d’interès

mercat barbera

Mercat Municipal Onze de Setembre
Situat al carrer Verge de l’Assumpció, 32-34, el Mercat posa a disposició dels seus clients tota una serie de serveis per facilitar les seves compres, començant amb un ampli horari, de 9 a 21 hores.

Castell de Barberà
Edifici documentat l’any 1005, encara que el seu origen pot remuntar-se a l’època romana. Conegut popularment com a Castell del Moros, se’n tenen notícies des del segle X i se sap que formava part de la defensa de l’antiga Marca Hispànica. Amb aspecte de masoveria, fruit d’una reconstrucció dels segles XVI-XVIII i modificacions importants del XIX, tan sols un mur atalussat i el fossat rememoren l’antic aspecte bèl·lic de l’edifici, que va pertànyer a la família Montcada i després als Pinós. Conserva també la part baixa d’una torre de base circular. La capella del castell, del s. XVIII, està dedicada a santa Coloma. Després d’anys d’abandó, l’última intervenció es va fer el 1988, en què es va rehabilitar.

Molí d’en Santo
moli santo

Fou probablement el primer molí paperer de Barberà del Vallès, i va subministrar paper a l’impressor reial de l’arxiduc Carles. Més tard fou fariner, de pólvora i fàbrica de cartró gris. També va funcionar com a fàbrica tèxtil auxiliar. Deixà de treballar l’any 1927. Actualment acull una granja equina.