Bellvis
informació general
Bellvís és una vila i municipi de la comarca del Pla d’Urgell, que es troba al límit amb el Segrià i la Noguera. Fins al 1988 formava part d’aquesta darrera comarca. Té els agregats dels Arcs i les Tarroges.
El nom de Bellvís ve del llatí Bellu visu (‘Bella vista’). L’origen de l’escut de Bellvís es deu al fet que abans de la construcció del Canal d’Urgell era un poble de secà i la vinya era el cultiu majoritari, és per això que hi apareix un carràs de raïm, concretament de garnatxa.
Llocs d’interès
Església de L’Assumpció
Edifici d’estil neoclàssic, edificat a partir de l’any 1804, en substitució d’una església més antiga, documentada des de l’any 1203 i que estava dedicada a sant Pere. Les obres, en les quals hi participà tot el poble, es van aturar a causa de la Guerra del Francès, i no es van enllestir del tot fins el 1848, data que figura a la porta del temple. Consta de tres naus, amb presbiteri quadrangular i campanar de torre. A l’interior hi ha el cambril amb la imatge de la Mare de Déu de les Sogues.
Tossal de les Sogues
Antic santuari del qual només en resten algunes empremtes, entre elles la planta de l’església romànica dels segles XII o XIII. Al seu subsòl s’hi han trobat també diverses tombes i ossaris de diferent època. El 1585 els trinitaris hi fundaren un convent per tal de fomentar la devoció a la Mare de Déu de les Sogues. Va ser abandonat amb l’exclaustració de 1835. Després d’això el conjunt es va anar enrunant i no va ser fins al 1977 quan, per iniciativa de Segimon Balagué, es va iniciar la recuperació de l’indret i la seva excavació. L’any 1983 es va construir, prop d’on hi havia hagut el santuari, un casal en forma de barca, segons projecte de l’arquitecte Jordi Mir, on es guarden algunes de les troballes.
Festes i tradicions
La festa major de Bellvís se celebra el 26 d’octubre, en honor de la Mare de Déu de les Sogues, la patrona de la vila. Destaquen també la Festa de les Cassoles (la primera quinzena de maig) i els Firals (el darrer cap de setmana de juliol). Durant aquesta festa, té lloc un mercat medieval i la representació de la llegenda de l’anella de Cal Bufalà, entre d’altres actes. El 20 de gener se celebra la festivitat de Sant Sebastià.