Bigues i Riells
informació general
Bigues i Riells és un municipi del Vallès Oriental, format per dos pobles Bigues i Riells.
L’accés al municipi es pot efectuar per dues vies principals. A partir de la carretera local BP 1432 des de l’Ametlla del Vallès, o bé, per la mateixa carretera des de Sant Feliu de Codines. L’altra via d’accés al municipi és la BV 1602 des de Santa Eulàlia de Ronçana. Bigues i Riells es troba a 40 km de Vic, a 35 km de Barcelona i a 15 de Granollers.
Els dos pobles havien tingut ajuntaments separats, però des de mitjan segle XIX estan integrats en el mateix terme municipal, així com l’antiga parròquia rural de Sant Mateu de Montbui.
Llocs d’interès
Els masos
Al terme de Bigues i Riells, hi ha un gran nombre d’antics masos, el més notable dels quals arquitectònicament és la masia fortificada de la Torre, amb bells finestrals del segle XVI; també són notables les cases de Can Ribes, un gran casal en part renovat amb una torre del 1585, Can Carreres i Can Vedell, totes ampliades en temps moderns, però amb finestrals del segle XVI; la Madella i la Pineda de Riells i en particular els masos Prat de la Riba i Masponç, pels llinatges que en descendeixen. Del mas Prat de la Riba era propietària la família del seu cognom, amb casa a Castellterçol, on va néixer Enric Prat de la Riba i Sarrà (1870-1917) i del Masponç descendeixen importants personatges de les lletres i la cultura catalana, com el folklorista Francesc Maspons i Labrós (1841-1901) o Maria del Pilar Maspons i Labrós (1841-1907), notable escriptora, que utilitzà el pseudònim de Maria de Bell-lloc.
Sant Miquel del Fai
El priorat de Sant Miquel del Fai va ser un lloc de culte habitat per una comunitat de monjos benedictins des del segle X fins al segle XVI. Va ser fundat per Gombau de Besora, senyor feudatari del Castell de Montbui, després de rebre en donació dels comtes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda l’alou del Fai l’11 de juny del 997[2] la cova on es venera sant Miquel Arcàngel (speleam suam, cum venerandis titulis que infra sunt, quod est sanctum Michaelem Archangelum. El 1006 ja funcionava el monestir com a tal, aprofitant com a església la primitiva de Sant Miquel.
Començà essent un monestir independent, però el 1042 es vinculà a Sant Víctor de Marsella. Al llarg de la història rebé nombroses i importants dotacions, entre les quals Sant Vicenç de Riells el 1043 i Sant Julià de Lliçà d’Amunt el 1148, a més de moltes rendes diverses.
A principis del segle XIV la comunitat es fixà, en un prior, dos monjos i dos beneficiats, però amb el temps anà decaient, fins que quedà amb un o dos monjos, tan sols, i un capellà encarregat de la parròquia annexa. Aquesta parròquia, de primer era a la propera església de Sant Martí del Fai, però es traslladà a l’església del monestir, més ben preparada. Malgrat la decadència que sofria, es féu en aquell moment la gran casa prioral, ja que la decadència era de la comunitat, no de les seves rendes. El 1567 el monestir fou secularitzat i les seves rendes donades a l’ardiaca menor de la catedral de Girona; foren aquesta ardiaques qui en tingueren la possessió, i foren ells qui feren les darrers obres importants: el pont sobre el Rossinyol i l’escala d’accés al monestir que forada la roca (feta el 1592, segons la inscripció que hi consta). Eren ells qui feien de prior, i nomenaven el sacerdot que tenia cura de la parròquia.
El 1832 fou abolit el priorat, i el 1835 va ser espoliat i venut. D’aquesta manera va passar a mans particulars, que a la segona meitat del segle XX i primers anys del XXI convertiren el lloc en un destí turístic important. L’explotació comercial del lloc no ha estat prou curosa, i alguns elements antics han estat destruïts sense cap mena de criteri ni planificació.
Festes i tradicions
Hi han dues festes majors : la de Bigues que s’escau entorn el dia 29 de juny, dia de Sant Pere (Sant Patró del Poble) i la festa major de Riells és al voltant del 7 d’agost, dia de Sant Gaietà .
El dia 20 de gener se celebra la festa de Sant Sebastià a Bigues, dia en què se celebra el vot de poble a aquest sant i el dia 22 de gener, Riells del Fai celebra la festa de Sant Vicenç.