biosca

biosca
Escut_de_Biosca


Biosca


informació genral

El poble és en un pas estret entre dues serres (la de l’Aguda cap a llevant i la de les Valls cap a ponent), just al lloc on s’ajunten diversos torrents .
Vora el poble de Biosca passa l’antiga carretera comarcal C-1412 entre Calaf i Ponts, de la qual parteix una carretera local que porta a Massoteres i Guissona.


Llocs d’interès

Església de Sant Pelegrí
Es coneix també com a Santuari de la Mare de Déu del Pla, nom que tenia fins que al segle XVII els germans servites van instituir la devoció a sant Pelegrí. És una església d’origen romànic, segurament de finals del segle XII o inicis del XIII, però molt transformada al segle XIX. A la portada actual hi ha la data de 1855. Originalment era una església de nau única, capçada amb un absis semicircular, que encara es conserva. Actualment és un temple de tres naus, de planta basilical. La nau central està coberta amb volta de canó apuntada i les laterals amb voltes de creueria.

Ruïnes del Castell de Biosca
Situat dalt del turó que presideix el poble, un indret estratègic des d’on es domina la vall del Llobregós, que va ser frontera entre cristians i musulmans. El lloc està documentat des de l’any 1031 i el castell pròpiament dit, des de 1067. Va pertànyer a diverses famílies durant l’edat mitjana i des de 1369 fins al segle XVII va ser senyorejat per la família Camporrelles. Va ser destruït pels carlins l’any 1837 i reedificat dos anys després, però aviat va ser abandonat i les seves pedres van ser utilitzades pels veïns per a construir o restaurar les seves cases. Només en resten alguns fragments de murs i d’algunes torres cantoneres i part d’una torre rodona central.

Nucli medieval
El nucli medieval de Biosca estava emmurallat, i s’enfilava per la falda del turó, fins als peus del seu castell medieval. Es manté gairebé intacte l’entramat de carrers, amb arcs i voltes que traspassen les cases. Podem veure arcs ogivals, arcs rebaixats, voltes planes embigades i altres elements de suport força antics.


Festes i tradicions

Aquest poble celebra la festa major els dies 30 i 31 de juliol i, pel 16 d’octubre celebra la festa de Sant Galderic, en honor a la pagesia (fins l’any 2006, aquesta celebració tenia lloc al mes de maig, per Sant Isidre).