Calafell és un municipi ubicat al cor de la costa Daurada catalana, pertanyent a la comarca del Baix Penedès. Conegut per la potència de la seva indústria turística i clima excepcional, Calafell és famós per posseir la primera urbanització europea amb el model Ciutat Jardí: Segur de Calafell. Tanmateix, al marge de les seves platges i costes, gairebé paradisíaques, Calafell també té diversos edificis guardonats amb els premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme.
Calafell fa història
Abans d’arribar al desenvolupament de la Calafell com a “Ciutat Jardí”, cal fer referència a tot el patrimoni històric que el municipi arrossega des de l’època paleolítica fins l’actualitat. D’aquesta manera, destaca el Castell Medieval de Santa Creu, datat d’entre els segles III – II aC, però que ha estat recentment sotmès a processos de restauració per obrir-lo al públic. Juntament amb el jaciment romà del Vilarenc i la famosa Ciutadella Ibèrica de Calafell.
El jaciment romà va ser el resultat d’una excavació geològica que va tenir lloc l’any 1883 i va prolongar-se fins el 1988. Al llarg de tot aquest període, es van descobrir les restes d’un gran edifici d’època romana que s’estenia per una àrea de més de 1.000 m2, amb una distribució interna molt complexa.
Entre tant, la Ciutadella Ibèrica de Calafell és l’espai que revela l’existència, en el passat, d’assentaments ibers al municipi. Es tracta del primer jaciment arqueològic que ha estat reconstruït per tal d’ambientar les antigues ciutats ibers, datades d’entre els segles IV i I aC. De tota la Ciutadella, cal destacar-ne les restes paleolítiques, la porta d’entrada, la Torre-magatzem i el pati d’armes, entre d’altres.
“Ciutat Jardí”
En qualsevol cas, és impossible obviar la particularitat més curiosa de Calafell: Segur de Calafell. Es tracta d’una urbanització que va néixer arran de la idea de crear una “Ciutat Jardí” encara que, després de molts canvis, ha acabat esdevenint una de les urbanitzacions més grans del continent Europeu. La urbanització, que acull un total de 13.000 habitants durant la temporada baixa, és un dels entorns preferits pels turistes.
El projecte de Segur de Calafell és un dels més populars que el municipi ha impulsat ja durant l’època contemporània. Però no és pas l’únic. De fet, alguns d’ells ha estat premiats amb els premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, fins el punt que s’ha aprovat un catàleg del patrimoni històric i arquitectònic. Un dels guanyadors és l’edifici de la discoteca Louie Vega, dissenyada per l’arquitecte Alfred Arribas.
Municipi de costa
Per sobre de tot, però, Calafell conserva una important tradició pesquera i marinera, reflectida en l’encant de les seves platges i també, en la seva típica gastronomia. De fet, Calafell és un dels municipis que pertany a la Ruta del Xató, des d’on organitza activitats per fomentar els productes locals de qualitat. Els productes originaris de Calafell, estan acollits a les denominacions d’origen Penedès, en els casos del cava i el vi, i a la de Siurana, pel que fa l’oli. Cada estiu, i pràcticament al llarg de tot l’any, centenars de turistes gaudeixen d’aquesta gastronomia i dels aproximadament cinc quilòmetres de sorra fina que conformen les platges de Calafell, no gaire profundes.
Més i millor
D’acord amb les possibilitats del seu entorn, Calafell també ofereix als visitants diverses activitats com ara rutes temàtiques, la majoria d’elles inspirades en a història del municipi. En són algunes la ruta dels ibers o la ruta medieval. A més a més, també proposa alternatives com ara el turisme familiar o esportiu. Certament, Calafell va rebre, l’any 2006, la marca de Destinació de Turisme Familiar creada per l’Agència Catalana de Turisme, que es concedeix a destinacions amb una especial sensibilitat pel turisme familiar.