Cardona

escutcardonaCardona

No hi ha Cardona sense sal, ni sal sense Cardona. Sens dubte, aquest municipi del Bages s’ha convertit en el més famós de Catalunya gràcies a les seves inconfusibles mines i al protagonismecardonapaisaje històric que ha tingut al llarg dels segles. Històricament, Cardona era un dels municipis més importants a nivell sociopolític i, ara ens obre les portes a un llegat monumental i patrimonial de gran valor.

Amb regust de sal
Com no podia ser d’altra manera, l’essència de Cardona es resumeix en la Muntanya de la Sal, també coneguda com la muntanya_salMuntanya de la Sal Roja. Està situada a l’extrem occidental de la depressió salina, el marc físic i natural on es localitzen tots els afloraments de sal en superfície. Gràcies a les favorables condicions geològiques de l’entorn, va ser possible que les persones es beneficiessin del recurs de la sal. Aspecte que, al mateix temps, ha fet que les salines de Cardona siguin les més reconegudes a Catalunya. 

No només per la seva quantitat i qualitat, sinó perquè la composició dels estrats i contrast dels colors de les roques salines, exerceixen un impacte excepcional sobre el paisatge Per tots els interessats, també es pot visitar el Museu de la Sal que ofereix a tots els seus visitants, una àmplia col·lecció d’objectes salins. Una enriquidora manera de retornar al passat i conèixer tots els detalls de la història del poble i les mines de sal. 

El Castell de Cardona: nucli del centre històric
Tot i així, la Muntanya de Sal no és l’única meravella de Cardona. castellcardonaLa visita al Castell també és un imprescindible per qualsevol visitant. Al marge del seu incalculable valor històric, l’edifici, d’estil romànic i gòtic, està considerat com una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya. Situat dalt d’un turó que domina la vall salina i la del riu Cardener, el Castell és conegut per les seves dues joies: la torre de la Minyona, de 15 metres d’alçada, i l’Església romànica de Sant Vicenç, declarada monument nacional.  

Però això és només el principi. El centre històric de Cardona encara té moltes coses per ensenyar. En són alguns exemples el portal de Graells o el portal de Capdevila, els únics que es conserven de les antigues fortificacions del municipi. Així com la plaça de Santa Eulàlia, que donava accés de pujada al castell, i la plaça del mercat, que s’ha vist obligada a adaptar la seva forma degut a la recent concentració d’habitatges entorn l’àrea que envoltava el temple romànic de Sant Miquel. 

Cardona és natura 
En general, es tracta d’una zona ben comunicada de 5.720 habitants que ofereix gran quantitat de possibilitats. Més enllà del seu alt patrimoni històric, que esdevé el seu màxim atractiu turístic, la natura és un dels altres punts forts de Cardona. El municipi proposa diversos itineraris o rutes naturals per tots els amants del medi ambient. El Camí dels Contrabandistes, per exemple, és el que segueix part de les valls dels rius Cardener i l’Aigua d’Ora i Negre, tot resseguint el paisatge que les seves aigües han anat modelant al llarg dels anys. De la mateix manera, també trobem el camí dels Santuaris que alterna petits altiplans amb fondalades i carenes entre els termes de Cardona, Riner i Pinós.