Castellvell i el Vilar

431px-Escut_de_Castellbell_i_el_Vilar_svgCASTELLBELL I EL VILAR

Castellbell i el Vilar és un poble situat a la denominada Catalunya Central, al sud de la comarca del Bages. El municipi es troba en un terreny extremadament trencat i muntanyós entre els parcs naturals de la Muntanya de Montserrat (del qual forma part) i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. En aquest sentit, el terme de Castellbell i el Vilar esdevé vital per aquests territoris protegits d’interès ecològic, perquè és el municipi que esdevé el corredor natural que uneix els dos únics parcs naturals de la Catalunya Central que funcionen com a pulmons de la segona corona metropolitana.

Té un interès ecològic perquè és el municipi que esdevé el corredor natural que uneix els dos únics parcs naturals de la Catalunya Central que funcionen com a pulmons de la segona corona metropolitana.

El poble es troba dispers en diversos nuclis que corresponen a les antigues colònies fabrils (Burés, Borràs i Bauma) i a altres nuclis d’origen rural com el Vilar o Sant Cristòfol; junt amb les urbanitzacions de Mas Enric, Can Prat, la Farinera, les Comes i la Vall de Montserrat.

Un mirador per descobrir

POBLEE~1Castellbell i el Vilar es troba a la Depressió Central Catalana, amb un paisatge amb grans conjunts de conglomerats que conformen el denominat relleu Montserratí. En aquest paratge únic protegit, el procés d’erosió allibera contínuament gran quantitat de fòssils arreu del terme municipal. Es tracta d’un paisatge de muntanya genuí, on s’hi troben diferents jaciments paleontològics de reconeguda rellevància que han fornit llargues llistes d’espècies de l’Eocè català.

Dels cinc municipis que conformen el relleu Montserratí, Castellbell i el Vilar és l’únic que disposa de punts d’observació paisatgística des d’on es pot observar tot l’espadat, íntegre, de la muntanya de Montserrat, amb els seus cims, parets i agulles. És per aquest motiu, justament, que Castellbell i el Vilar també rep el sobrenom de “El Mirador de Montserrat”.

Rutes recomanades

CASTEL~1Gràcies a la rellevància dels àmbits anteriors, Castellbell i el Vilar té el privilegi de disposar d’una concorreguda xarxa de camins i corriols amb identitat que alhora enllacen amb importants itineraris com poden ser:
– El Camí català de Sant Jaume (que ve de França i arriba a Montserrat) que passa per les esglésies romàniques de Sant Jaume i de Sant Cristòfol de Castellbell
– L’Itinerari Verd “Els 3 Monts” que ve del Montseny i també arriba a Montserrat;
– La Ruta del Sometent que uneix Manresa i Santpedor amb Igualada;
– La Matagalls la famosa cursa Matagalls-Montserrat.
– Al mateix temps, per Castellbell i el Vilar també hi passen itineraris de gran recorregut com són: – GR4 (Puigcerdà – Montserrat) – GR5 (Parc Natural del Garraf – Montserrat – Montseny)
– I a més per la Diada s’hi organitza la Transenyera, cursa de resistència de Castellbell i el Vilar.
 
Una passejada amb accent medieval
 
800px-Castellbell_i_el_VilarCastellbell i el Vilar també és ric en arquitectura militar, civil i religiosa d’època medieval. El Castell de Castellbell és una fortificació de la qual ja en tenim constància història des del segle X, durant l’època de reorganització i expansió política dels comptats Catalans; com a eina defensiva i de domini territorial. Durant la guerra de Successió -juntament amb Cardona- va esdevenir una guarnició resistent a l’ocupant borbònic, fins i tot després de la caiguda de Barcelona. Finalment, amb la guerra perduda, va capitular el 18 de setembre de 1714.
 
Destacar també el Pont Vell, construït al segle XV pel senyor de Castellbell, al llarg dels segles no ha sofert transformacions importants, la qual cosa fa que sigui considerat un dels ponts més autèntics d’origen medieval.
 
Tampoc podem deixar de citar les esglésies romàniques. I és que Castellbell i el Vilar aplega una sèrie d’esglésies, moltes de les quals encara conserven la seva unitat d’estil romànic, construïdes entre els segles XI i XIII. Les esglésies de Sant Jaume i de Sant Cristòfol de Castellbell en són un bon exemple.