El municipi de Castellví de la Marca, amb una extensió total de 28’49 Km², es troba situat a l’extrem sudoccidental de la comarca de l’Alt Penedès i limita amb els municipis de Sant Martí Sarroca, Santa Margarida i els Monjos, Castellet i la Gornal, Torrelles de Foix, el Montmell, l’enclavament de l’Arboç i Sant Jaume dels Domenys.
Pel que fa a la seva oorografia, s’estructura en dos sectors clarament diferenciats. D’una banda el sector muntanyós, format pels contraforts orientals de la serra de Montmell, que amb altituds que van des dels 300 i fins els 500 metres s’engloba dins la serralada prelitoral, i de l’altra, la plana del municipi, ubicada dins la depressió penedesenca, on s’hi localitzen el conjunt d’activitats econòmiques, bàsicament viticultura i cellers elaboradors de vins i caves, i els assentaments permanents de població.
Dos referents històrics
Si us interessa descobrir el patrimoni històric de Castellví de la Marca, en primer lloc cal parlar del Castellot. Es tracta d’un conjunt comprès per les restes de la torre medieval i la capella de Sant Miquel, ambdues datades del segle X, ubicades al sector de la plana del municipi en el marc de la depressió penedesenca.
Està situat a 465 metres d’altitud i des d’aquest punt es pot contemplar una extraordinària panoràmica de la serralada prelitoral, la depressió del Penedès i la serralada litoral.
Però a Castellví de la Marca hom pot localitzar-hi distints monuments i masies d’interès històricoartísic. Entre aquests, destaquen les restes de l’antiga capella de Sant Miquel, la qual data del S.X, i que es troba annexa a les restes d’un recinte emmurallat de l’època medieval, del qual en resta la torre de l’homenatge, coneguda popularment amb el nom del Castellot.
Un altre dels referents històrics és la capella de la Verge del Vinyet, a Cal Noia i que possiblement data de mitjans del segle XI, si bé apareix esmentada per primera vegada l’any 1352.
Temps de festa
L’agenda festiva de Castellví de la Marca està plena de bones propostes. Per exemple, i després de la cavalcada de Reis del 5 de gener, per al febrer toca parlar del Carnestoltes i a l’abril la Pasqua amb la cantada de caramelles i El Monument per Setmana Santa, que consisteix en el guarniment de l’altar de l’Església de Santa Maria de la Múnia, deixant per al juny Sant Joan i la festa major de les Cases Noves de Cal Marques en honor a Sant Pere.
Continuant amb el repàs a l’agenda, el juliol és sinònim de la festa major de Les Conilleres (l’últim dissabte del mes) i les Gotes de Cultura amb actes culturals cada divendres al vespre als diferents nuclis del municipi.
Arribats a l’agost, el protagonisme és per a la festa major de la Múnia, mentre que el tercer cap de setmana de mes cal parlar de la festa major de Castellví. Encarant la recta final de l’any, l’octubre inclou la festa del most (segon cap de setmana) i la festa de la gent gran (tercer cap de setmana), mentre que l’últim cap de setmana de novembre és sinònim de la festa de Sant Sadurní. Ja al desembre, l’any acaba amb els actes tradicionals del Nadal.