La vila de Corbera de Llobregat, a vint-i-cinc quilòmetres de Barcelona, a la comarca del Baix Llobregat, situada a la vora dreta del riu que li dóna nom, té una superfície de 18,36 km² i s’estén des del Puig d’Agulles i la Creu de l’Aragall fins aigües avall de la riera de Sant Joan o de Corbera quan desguassa al Llobregat en l’indret de la Roca de Droc.
Els seus límits, doncs, són al NE el municipi de Castellbisbal mitjançant el riu Llobregat; a tramuntana o nord els termes municipals de Castellví de Rosanes i de Gelida; a ponent el terme municipal de Cervelló i a llevant el de Sant Andreu de la Barca, Pallejà i La Palma.
El municipi en el seu punt més alt, es troba a una altitud de 342 m. sobre el nivell del mar i comprèn tota la vall de la riera de Corbera i la capçalera de la de Rafamans. El seu territori és molt accidentat orogràficament pel massís del Garraf-Ordal i està cobert en bona part per extenses zones de bosc.
Què cal descobrir?
Els elements més destacats del nucli històric són el Casal de Santa Magdalena (segle XVI), també conegut com el Castell; l’antic Hospital de Pelegrins (segle XVI); l’església de Santa Maria (segle XIII i successius); les runes de l’antic Castell de Cavallers (segle X); entre d’altres.
Prop de la vila de Corbera, hi trobem l’Antic Priorat de Sant Ponç que va ser construït al segle XI, en estil romànic llombard. L’església de Sant Ponç, que es troba en excel·lent estat de conservació, és una de les mostres romàniques més importants de la província de Barcelona.
Dues rutes recomanades
Corbera compta amb extenses zones de bosc, que possibiliten les activitats en plena natura. Actualment hi ha diverses rutes aptes per a tots els públics en format d’itineraris senyalitzats. També s’han rehabilitat antics camins de ferradura que permeten passejar per qualsevol racó del municipi, a peu o en bicicleta de muntanya. Fonts, masies i arbres centenaris completen l’oferta de natura de Corbera que, a només 25 km. de Barcelona, és plena d’indrets màgics per descobrir.
Des del servei de Turisme del municipi us proposen dues visites comentades: En primer lloc, Corbera, 1.000 anys en una passejada. Es tracta d’un recorregut a peu pel nucli històric que permet apreciar els diferents elements de la vila medieval.
La segona proposta és la que té com a protagonista el Monestir de Sant Ponç de Corbera. Es tracta d’una visita guiada a l’església de l’antic monestir romànic resseguint els trets característics de la seva arquitectura, la seva història i el seu entorn natural.
Un poble de pessebre
Prop de l’església de Santa Maria de Corbera, en el paratge de les Penyes del Corb s’hi representa cada any El Pessebre Vivent. La representació segueix un text de Josep Rodrigo, Francesc Mestres i a partir dels evangelis de Lluc i Mateu constitueix un espectacle de gran qualitat que aprofita l’entorn natural com a escenari. Comença el primer diumenge de desembre i acaba el segon de gener.
Per la seva banda, les Festes Majors d’hivern i estiu es celebren el 17 de gener (St. Antoni Abad) i el 22 de juliol (Sta. Magdalena).