El Morell
Una ruta fins al Morell
La situació del Morell, al bell mig del triangle definitori del Camp de Tarragona, també li ha conferit bona part de la seva personalitat. Al llarg dels anys l’agricultura anà evolucionant, canviant el secà pel regadiu, permetent així l’aparició de conreus que han fet coneguda la vila com els préssecs i les avellanes.
A la dècada dels setanta del segle XX, però, cal destacar que la implantació de la indústria petroquímica canvià radicalment l’economia del municipi del Morell, donant pas a la indústria i també als serveis com elements bàsics que la conformen.
Visita al Castell del Morell
El castell es trobava en estat de ruïna total quan, el 1769, després d’un plet centenari, Plàcid de Montoliu i Boixadós pren possessió de la senyoria del Morell i manà derruir-lo. El 1778, Ma. Josepa de Bru i Descatllar, vídua de Pere de Montoliu i Erill, i el mestre de cases Carles Morera pacten la construcció d’una nova casa-castell al lloc del Morell.
El nou castell es construí més al sud, al lloc que ocupava un pati, amb corral i pallissa, de l’antic castell, tocant al camí que entrava al poble per la part de l’església. La façana principal s’encarà al migdia, a les terres del senyor. Les obres es finalitzaren el 1781, ampliant-se posteriorment l’any 1794.
L’edifici massís, però, d’aspecte senyorial i noble, destaca a l’exterior pels esgrafiats d’època neoclàssica que ornamenten les façanes. A l’interior hi trobem un conjunt de cambres i sales que formen la planta noble decorades amb pintures. La planta baixa i les golfes eren dedicades a les activitats agrícoles. L’ombrívol jardí està construït sobre les ruïnes de l’antic castell. La segona aturada serà a l’església de Sant Martí . L’església actual es construí entre el 1759 i el 1765 a causa del mal esta en què es trobava la vella. Fins al 1772, fou sufragània de la parròquia de Vilallonga.
És un edifici típic del barroc tardà, amb una sola nau, que es cobreix amb volta de canó amb llunetes, i capelles laterals, cobertes amb volta d’aresta, comunicades entre elles.
La Granja dels Frares
La Granja dels Frares és un antic centre productiu dels monjos cistercencs del monestir de Santes Creus. Es pensa que el recinte havia estat una instal·lació petita que poc a poc els monjos van anar ampliant. Poc després de la seva entrada en funcionament es va construir una tanca de protecció i defensa que encara es conserva. La Granja i la majoria de terrenys adjacents pertanyen en l’actualitat a l’Ajuntament del Morell. Cal destacar que l’any 1997 es va restaurar l’Ermita.