Situat a la comarca de l’Alt Camp, el municipi del Pla de Santa Maria es troba al peu de les muntanyes de la serra de Miramar i del Cogulló. És un terme municipal predominantment pla. Com indica el seu topònim, la vila es va ubicar en un espai planer, a la cruïlla dels camins que conduïen als pobles veïns.
Una ruta pel poble
En primer lloc, cal visitar l’església de Sant Ramón. Cal destacar l’orgue que ara es troba al Pla de Santa Maria fou construït l’any 1876 pels germans Gheude per a l’església del Petit Séminaire de Basse-Wavre, Bèlgica. Formava un conjunt notable amb l’església, també construïda en un estil neogòtic refinat. Amb excepció de la brutícia acumulada, el desgast de més de cent anys i uns quants tubs xafats, s’havia conservat intacte.
Als anys 1980 l’orgue ja no servia i fou comprat per Ceos vzw. Els anys 1988-89 fou restaurat per Wilfried Praet i l’equip de Ceos vzw: folrat del teclat nou d’os, neteja i revisió del teclat, mecànica, salmers. Tots els tubs interiors (excepte unes quantes trompetes) estan fets de plom, molt ben acabats. La caixa, de roure massís, fou restaurada i es completaren algunes parts.
L’any següent s’hi va afegir un Ple recuperat de les restes de l’orgue Gheude de Tourinnes-la-Grosse (fet l’any 1872, enderrocat l’any 1954). Està posat en una tapa afegida al dors del salmer.
Sense deixar de parlar de l’església de Santa Maria, no podeu deixar de descobrir les restes de l’ermita de Sant Ramón. A poc més de dos quilòmetres del poble, a tocar amb el terme de Figuerola, hi trobem les restes de l’antiga ermita de Sant Ramon i al costat la font, que invita a quedar-s’hi i a refrescar-se. És un mirador a la plana de l’Alt Campi al Camp de Tarragona, amb unes vistes excel·lents. Durant el 2006 s’hi van realitzar importants millores amb el taller ocupacional de mestre marger de la Diputació de Tarragona.
Les restes de l’ermita durant l’any 2007 s’han consolidat per evitar un major deteriorament.
El carrer Major
És obligat un passeig pel carrer Major (també conegut com carrer de la Vila), on podrem observar els portals medievals que tancaven la vila closa, i diverses cases pairals i portalades de pedra. També al llarg del carrer es conserven algunes façanes amb esgrafiats geomètrics dels segles XVII i XVIII com a cal Rubinat, cal Llovereta, cal Rosell o a Cal Mitger.
Per la seva banda, el complex industrial que engloba la fàbrica, la xemeneia, casa, la bassa, i els terrenys de la fàbrica tèxtil “Martí, Llopart i Trenchs” fundada al Pla l’any 1916, i que va donar feina a moltes persones del poble i dels voltants. Són de destacar els elements modernistes, i la bassa que sorprèn per les grans seves dimensions.
Actualment tot el complex és propietat de l’Ajuntament, que condiciona els espais per la seva utilització. És un important patrimoni industrial i modernista del Pla, uns espais amb molt d’encant i grans possibilitats d’actuació i de lleure.
Darrera les fàbriques del Polígon, hi trobem els aiguamolls del Pla, uns aiguamolls únics a la comarca, que són parada per nombrosos ocells (destacant importants espècies protegides), i un espai privilegiat per poder observar-los. L’aigua d’aquests aiguamolls prové de la depuradora (situada ben a la vora); es té coneixement d’aquests des dels anys vuitanta. Pròxim als aiguamolls s’ha rehabilitat, amb el finançament de les empreses del Polígon Industrial, el Mas de Cal Branca, un destacat mas de grans dimensions, per ser utilitzat també per l’acollida dels visitants dels aiguamolls.