Fira de Reis d’Igualada

FIRA DE REIS D’IGUALADA

La Fira de Reis és una de les fires més antigues de les que es celebren a casa nostra. La concessió del privilegi de celebració de fires i mercats era una prerrogativa reial, el 1373 Pere III el Cerimoniós concedí a Igualada el privilegi de celebrar una Fira, que començà en la festa de l’Epifania del Senyor i de durada els quinze dies següents, origen de la tradicional Fira de Reis.

D-17272-5El novembre de 1951, amb la formació de Foment de Fires i Mercats sota el patronatge de l’Ajuntament d’Igualada, els seus promotors decidiren assumir, com a primera activitat pública, l’organització de la Fira de Reis de 1952.

L’esmentada Fira constà, a més del tradicional mercat ramader, d’exposicions de maquinària i altres inputs per al sector agrícola i de productes diversos. La secció dedicada al bestiar (cavallí, oví, boví i porcí), s’ubicà a la plaça d’Espanya i als carrers propers, la de  planters (hortícoles, d’arbres fruiters i de diverses varietats de vinya americana), a la plaça de Sant Joan, els estands de maquinària agrícola i les parades de venedors de teixits, llibres, cristalleria i venda ambulant en general, al passeig de les Cabres.

A la rambla del General Vives s’hi instal·laren altres estands dedicats a l’exhibició i venda de maquinària agrícola, i a la plaça de l’Ajuntament se celebrà el popular mercat d’avicultura i de fruites.

Un esdeveniment comercial

reis09Avui en dia la Fira de Reis és un autèntic aconteixement comercial i social. En aquesta Fira especialitzada en planters, és tradicional que els pagesos de la comarca s’abasteixin dels planters d’arbres que necessiten per l’any. Darrerament s’ha complementat amb productes d’artesania d’aquí i de fora i amb parades que ofereixen alimentació i productes artesanals.

El Passeig Verdaguer, és la seva actual ubicació i s’omple de gom a gom de visitants i expositors. Encara sembla que d’alguna cantonada ens sortiran els “xarlatans” que des de sempre donaven color a aquesta tradicional Fira. La llargada del passeig se separa en planters, artesans i venedors ambulants ocupant una superfície de més de 12.000m2. Solen acudir-hi uns 350 expositors i s’hi estan tot el matí, fins ben entrades les 3 del migdia. La ciutat d’Igualada es converteix per la Festa de Reis en un punt de trobada de pagesos i agricultors i gent d’arreu de la comarca de l’Anoia i rodalies.