Gombrèn

Gombren
Escut_Gombrèn


Gombrèn


Informació general

La superfície dedicada al conreu augmentà notablement la darrera dècada del segle XX, en detriment de les pastures permanents i la superfície forestal, i és dedicada fonamentalment al farratge. El mateix succeí amb la ramaderia on cal destacar que la revifada del bestiar oví, boví i porcí.
A més de la ramaderia i l’agricultura, la principal activitat de la població és la indústria. Tot i que molts dels seus habitants treballen a Ripoll, el municipi disposa d’una fàbrica tèxtil (Filats Moto). Les altres activitats de caire industrial no són gaire representatives i es donen en petita escala (alguna fusteria, petites constructores, etc.).


Llocs d’interès

Sant Pere de Gombrèn
Es tracta d’un edifici d’una sola nau i capelles laterals, cobert amb volta i decorat en estil barroc tardà. Al presbiteri hi ha un retaule barroc senzill, a la part esquerra la sagristia i a la dreta la capella Santíssima, decorada modernament amb fusta i els murs repicats deixant la pedra a vista. A la segona capella de l’esquerra es troba un interessant retaule pel seu barroc popular, actualment dedicat a Immaculada, però que per la seva simbologia deuria ser originalment dedicat a Santa Bàrbara, ja que s’hi troben esculpits la torre i la palma, atributs de la Santa màrtir. Al cor s’hi accedeix per l’escala que puja al campanar. La façana és senzilla i els elements més importants i amb estil, són la porta i una finestra octogonal que es troba al seu damunt. Al cantó esquerre hi resta, molt malmesa, una meridiana solar que degué caure en desús en col·locar el rellotge al campanar. Aquest és situat a la dreta de la façana, i fent-en una lectura, hom pot veure per les petites obertures situades a l’esquerra, i que són simètriques a la del campanar, i que fa pressuposar que en el projecte original, en deurien haver dos campanars, però només un es va dur a terme. La teulada és de teula àrab.

Jardí botànic de plantes medicinals de Gombrèn
Jardí_Botànic_de-GombrènEstà situat a la sortida del poble, a la carretera que va a la Pobla de Lillet i darrera la fàbrica (mapa). Es un espai recollit on hi conviuen aproximadament unes 300 plantes reconegudes en l’àmbit botànic-medicinal. En aquest indret les plantes hi prenen tot el protagonisme i hi conviuen talment com a la natura. La seva situació geogràfica i clima muntanyenc determinen una temporada d’obertura al públic que va de maig a setembre. És el mes de juny el més propici per a visitar-lo. L’entrada és lliure i gratuïta.
A l’exterior hi ha la zona de picnic ornamentada amb plantes complementaries.


Festes i tradicions

La festa major de la població s’escau el primer cap de setmana de setembre. És una de les ocasions en què es balla la dansa gombrenesa, força semblant a la de Campdevànol, i que es manté principalment gràcies al grup folklòric dels Dansaires de Gombrèn.
Altres celebracions que tenen lloc a la vila són la festa del comú, que se celebra l’últim diumenge de maig o el primer de juny. Els actes comencen a la població i finalitzen amb un àpat col·lectiu al santuari de Mogrony. D’altra banda, el diumenge proper al 17 de maig té lloc la festa del pare Coll i la festa dels avis, en honor d’aquest sant nascut a Gombrèn. També se celebra la festa a l’església de Sant Joan de Mata, el diumenge proper al 8 de febrer.