Granollers

visita-granollers
Escut_granollers


Granollers


Informació general

En termes generals, l’evolució econòmica del terme ha fet recular la mà d’obra i la superfície dedicada a l’agricultura (de secà) en favor d’activitats secundàries primer, i més recentment terciàries. Malgrat aquest fet, Granollers encara té una considerable producció de cereals per a gra que serveixen bàsicament per a pinso. A força distància se situen el cultiu de farratge, principalment alfals, i els llegums. L’únic sector ramader que sembla mantenir una tendència positiva és el porcí, en contraposició al boví, l’aviram i els conills.
El mercat granollerí, que es celebra cada dijous i tradicionalment vinculat al món agrari comarcal, s’ha anat transformant en els últims anys per adaptar-se a les necessitats d’un Vallès cada vegada més industrial i urbà. Tot i que els pagesos de la rodalia continuen assistint regularment al mercat dels dijous, s’ha convertit fonamentalment en un mercat multisectorial de productes industrials a baix preu, on destaquen els de la indústria tèxtil. Ara els venedors són professionals de la venda ambulant i procedeixen de fora de la comarca, sobretot de Barcelona i del Barcelonès.
les carreteres que surten de la ciutat són les de Girona (C-251), que a Llinars del Vallès esdevé C-35, la de Mataró, la de Caldes, la del Masnou, la de Canovelles i la de l’Ametlla, la de Montmeló, la N-152a, que creua la ciutat per unir-se a la C-17 a l’altura de la Garriga i mena a Vic, enllaçant, sota la ciutat i mitjançant un desdoblament, amb l’autopista AP-7 en direcció a la Jonquera, i finalment la carretera de Lliçà de Munt, inaugurada el 1981 i la C-60 entre el Maresme i el Vallès Oriental.


Llocs d’interès

La porxada
La Porxada és un element emblemàtic de Granollers (Vallès Oriental). És una porxada constituïda per una plataforma de pedra, quinze columnes, tres d’interiors i 12 d’exteriors i una teulada de teula àrab amb els careners esmaltats.
Hi ha diversos llocs al voltant on es pot menjar .

Parc Torras i Villà
Parc_Torras_Villà_GranollersEs tracta d’un parc urbà que gaudeix de grans espais oberts amb superfícies de gespa i camins de terra per on es pot passejar. La part central és ocupada per unes grades per seure i una gran esplanada al davant per fer diverses activitats. A nivell estructural no s’aprecien gaires línies de composició del parc, tractant-se d’un espai que sembla ser dibuixat a base de formes orgàniques, que són els parterres, sense més pretensions que omplir el parc amb gespes i arbres.
Per tal de donar intimitat al parc tot separant-lo del trànsit rodat, podem trobar gran quantitat de plantes arbustives envoltant el parc, així com arbres, en la seva gran majoria, de fulla persistent. Aquest truc compositiu permet donar al paisatge intern del parc un marc, un fons verd on recolzar les àmplies vistes del parc.

Museu de Granollers
El Museu de Granollers conté un fons heterogeni format per col·leccions d’arqueologia, arts decoratives, etnografia, numismàtica i art antiga, moderna i contemporània. El Museu, que forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, coordina i dóna suport a la major part d’excavacions arqueològiques de la comarca del Vallès Oriental, alhora que potencia el coneixement i la protecció del patrimoni cultural local. A més, el Museu gestiona L’Adoberia, centre d’interpretació històrica del Granollers medieval localitzat a l’antiga Adoberia d’en Ginebreda, un espai emmarcat per la muralla medieval i la pròpia adoberia.


Festes i tradicions

Les dues festes més importants de la ciutat són la de l’Ascensió, pel maig, i la festa major, que se celebra des de l’últim dijous d’agost fins al següent diumenge. La primera combina una extensa i variada mostra firal amb actes festius. Cal citar també com a celebracions populars les festes de sants de barri que es fan, la major part, des de final d’agost i durant la primera quinzena de setembre. La festa de Sant Antoni Abat s’està recuperant després de molts anys.