Igualada és la capital de la comarca de l’Anoia i està situada a uns 60 km a l’oest de Barcelona, a l’interior de Catalunya i s’estén a l’esquerra del riu Anoia, en el curs mitjà. El el nom Igualada prové de la paraula llatina aqualata, que significaria on el riu Anoia es fa ample.
Ciutat comercial de referència
El comerç ha estat sempre un element molt important en la història de la ciutat d’Igualada i aquesta importància no és només per l’activitat econòmica que genera, sinó que és un factor essencial en el desenvolupament social i urbà. La ciutat és un gran centre comercial que combina la modernitat de la majoria dels seus comerços amb establiments de caràcter tradicional i centenaris.
Igualada té principalment una associació de comerciants, la Unió de Botiguers i Comerciants d’Igualada UBIC, la qual es responsabilitza, conjuntament amb l’Ajuntament d’Igualada, de les principals activitats de dinamització comercial del municipi. Dins d’aquest pla s’organitzen les tradicionals Botigues al Carrer, la Campanya de Nadal i també l’Outlet al Carrer. A més d’aquesta, Igualada compta amb altres associacions de comerciants que vetllen pels desenvolupament comercial d’un sector com ara l’Associació de Botiguers del Nucli Antic, o l’Associació de Botiguers del Mercat de la Masuca, que té un programa propi de dinamització comercial. Cal destacar, en relació al Mercat, que el 60% dels residents a Igualada compren habitualment a la Masuca. Això és deu bàsicament a la qualitat dels productes frescos, la varietat de l’oferta i també la confiança.
Orígens històrics
Igualada neix al voltant de l’any mil, al marge esquerra del riu Anoia que dóna nom a la comarca. El nom d’Igualada prové del llatí aqualata, que ve a significar on el riu s’eixampla, un riu ben aprofitat per proveir d’energia hidràulica els molins.
Té l’origen en una cruïlla de camins, un de militar des de Manresa, a través d’Odena i Montbui, fins als castells més llunyans del camp de Tarragona, i el camí ral que comunica Barcelona amb Lleida, Aragó i Castella. La seva posició enmig de la Conca d’Odena, esdevé un lloc de trobada natural també per a la pagesia i afavoreix l’intercanvi i venda de mercaderies.
El primer indici de construcció que tenim de la vila és l’edificació d’una capella el 1003 al costat d’una «mota» o «força», fortificació de defensa menor. La capella consta com a parròquia l’any 1059.
L’any 1381 Igualada rep el títol de Carrer de Barcelona, quedant sota la tutela de la ciutat de Barcelona i equiparant-se a aquesta en drets, llibertats i prerrogatives. La vila va creixent i, entre els segles XIV i XV es construeixen dues muralles, fins que al segle XVIII, la vila s’allarga cap a Soldevila i Capdevila, seguint el camí Ral.
Una visita recomanda