La Jonquera
Informació general
La vila de la Jonquera és a la dreta del Llobregat d’Empordà. Constitueix un típic poble camí, amb les cases arrenglerades a banda i banda de l’antic camí francès medieval i modern (pel coll del Pertús), la qual seguia el traçat de l’antiga via romana. La carretera N-II i l’autopista AP-7 passen pels afores del nucli urbà. Dins del terme urbà hi ha la boca sud del túnel del Pertús per on passa el TGV (en servei des del 2010).
La funció fronterera ha marcat decisivament l’economia i la fesomia de la Jonquera. L’antiga duana i els serveis inherents (des de la fi del segle XIX fins al 1937 al barri dels Límits, però abans i després d’aquestes dates, a la mateixa vila), com també la incidència del creixement turístic, van donar un gran impuls a la població. El procés d’integració europea, que permet la lliure circulació de mercaderies, va portar a la desaparició de la majoria dels tràmits duaners a partir del 1993. La Jonquera, que s’havia especialitzat en activitats relacionades amb la duana, afrontà aleshores una difícil reconversió.
Havia tingut cert pes econòmic l’agricultura, que actualment és molt poc important, i és bàsicament de secà.La majoria d’indústries són de la construcció, seguides de les de la fusta i el metall.
Llocs d’interès
Plaça Major
La Plaça Major de la Jonquera és un eixample del carrer Major. L’edifici més important és l’Ajuntament, construït l’any 1751 segona la inscripció de la porta, però que ha estat molt reformat modernament. Ha conservat, tanmateix, un pas porxat que condueix a la plaça Nova. Els altres edificis d’interès són Cal Siscu, on hi ha el Cafè de la Plaça, i Ca l’Hosta, caracteritzada per la decoració policroma de la façana, a base de rombes.
Can Laporta
Gran casal amb pati lateral i torratxa interior. Degué ser construït a cavall dels segles XVII i XVIII i reformada l’any 1769, segons resa a la llinda de la porta principal: «NULLA SINE FIDELITATE VIRTUS / MIS HIJOS EN 1769 ME HAN RENOVADO». Té nombroses obertures, totes elles emmarcades amb carreus escairats de pedra granítica. A la façana del carrer Major hi veiem una fornícula barroca, i a la del carrer Vell, un rellotge de sol.
En l’actualitat acull el centre d’informació del paratge natural de l’Albera.
Església de Santa Maria
És un edifici d’una sola nau amb creuer i cimbori, i absis semicircular. De la construcció o reforma del segle XV s’ha conservat la façana, amb una portalada que, malgrat la data és encara de tradició romànica, feta amb carreus molt ben tallats i formada per quatre arquivoltes en degradació, guardapols, i un timpà llis, on hi ha l’escut dels Rocabertí. A la llinda, a banda i banda de la inscripció ja esmentada hi ha relleus d’animals. La resta del temple és fruit d’una reconstrucció del segle XVIII (consta que al 1790 encara estava en construcció).
Festes i tradicions
El mercat setmanal es duu a terme cada divendres.
Entre les festes més populars de la Jonquera destaquen, al maig la Marxa dels Dòlmens i Travessa de la Jonquera a Portbou, el Dilluns de Pasqua, la festa petita de la vila, que inclou un aplec a l’església de Santa Llúcia i la festa major el 8 de setembre.