LA POBLA DE LILLET
Situat a la comarca del Berguedà, el municipi de la Pobla de Llillet està format per quatre barris separats pels rius Llobregat i l’Arija: La Vila, El Firal, Les Coromines i La Plana. Passejant pel seu nucli històric reviureu els inicis del nostre poble a principis de s. XIII, quan la família dels Mataplana es va establir al Castell i va iniciar la construcció de La Pobla de Lillet. Els seus carrers empedrats, estrets, conserven tot l’encant d’un nucli estratègicament ubicat en el turó, «el Pujolet».
Destacar també el Pont Vell, que és el més antic dels ponts que actualment travessen el Llobregat. Salva el desnivell existent entre el carrer Regatell i la carretera B402, de Guardiola de Berguedà a Ripoll. Aquest Pont de singulars característiques dóna al poble un segell de particularitat. Actualment té una sola arcada de grans dimensions. Alguns historiadors suposen que aquest pont constava de més d’una arcada. La volta de l’arc és de pedra treballada de manera irregular que, en girar per formar l’arc, disposa en sardinell. La sola o caixa del pont baixa en dos pendents: l’un és pronunciat i es compensa amb uns graons que acaben en una escala que mena a la carretera; l’altre, molt més suau, enllaça amb el carrer del marge oposat. Presenta un paviment de còdols més petits que els dels murs.
Els Jardins ArtigasA principis del segle XX Eusebi Güell i Bacigalupi va fundar, al Clot del Moro, la primera fàbrica de ciment Pòrtland de Catalunya, coneguda amb el nom d’Asland. Per a alimentar-e els forns s’utilitzava el carbó que s’extreia de les mines del Catllaràs; la considerable distància entre el nucli de població de La Pobla de Lillet i l’explotació minera va portar a Eusebi Güell a encarregar, a l’arquitecte Antoni Gaudí, la projecció del Xalet del Catllaràs com a habitatge pels treballadors i enginyers de les mines.
Durant la seva estada a la Vall de Lillet, Gaudí es va allotjar a casa dels Srs. Artigas, propietaris d’una de les fàbriques més pròsperes de l’època. En agraïment a l’hospitalitat rebuda, Gaudí els va regalar el disseny d’un jardí en un terreny que la família tenia just davant la seva casa i fàbrica tèxtil. D’aquí van néixer els Jardins Artigas, obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia.
Un dia a la Vall de Lillet
La ruta que et proposem comença a l’estació del tren de La Pobla de Lillet. Un cop visitada l’exposició de trens que hi ha a la mateixa estació iniciaren un viatge al passat industrial de la zona.
La nostra primera parada serà al Museu del Ciment on descobrirem els inicis de la fàbrica Asland i el que va significar per l’economia local. Després de conèixer com es realitzava el ciment tornarem agafar el tren cap als Jardins Artigas, obra d’Antoni Gaudí dissenyada a principis de segle XX en agraïment a la família Artigas per l’hospitalitat rebuda durant l’estada de l’arquitecte a la Pobla mentre dissenyava el Xalet del Catllaràs.
Els Jardins Artigas, fusionen en perfecte harmonia natura i arquitectura. Durant tot el trajecte ens acompanyarà el riu Llobregat, font de vida i d’energia per totes les fàbriques tèxtils que hi havia hagut a la zona en un passat no molt llunyà.
Després d’un matí intens és hora de fer un mos, i que millor que gaudint dels productes de la terra fets de forma artesanal a partir de les receptes mantingudes de generació en generació. Per això baixarem a l’estació de La Pobla Centre, i ens dirigirem cap a la zona del casc antic. Passejant pels seus carrers reviurem cadascuna de les vivències de l’època en què la baronia dels Mataplana vivia al Castell. A més, a l’església parroquial hi podem observar el Crist en Majestat , una gran talla de fusta policromada datada del segle XII.
Durant la nostra estada encara tindrem temps de descobrir bells paratges del municipi. Un d’ells pot ser el que ens queda just davant de l’estació, La Serra del Catllaràs un espai natural on gaudir de la natura en tota la seva plenitud. A la dreta de l’estació trobarem el trencant cap al Santuari de Falgàs, porta d’entrada de bells paratges i on hi trobarem la Mare de Déu de Falgàs, imatge esculpida en alabastre en el segle XV. Situat al Mirador Joan Casanova, amb el Pedraforca al fons, descobrirem un munt d’activitats per fer: des de senderisme, passant per BTT, actes culturals i molt més.
Una ruta per les fonts de la Pobla
Si us agrada descobrir noves fonts, heu de saber que a la Pobla de Lillet n’hi ha moltes. En concret: la Font de Sant Roc (a la plaça de les Coromines), la Font Grossa (al carrer de la Font), Font Xica (a la plaça del Capdavall), Font del Pont Vell (al costat del Pont Vell), Font del Pairot (al baixador que hi ha darrere l’edifici de l’Ajuntament per anar al riu Llobregat), Font del Verger (al carrer del mateix nom), Font del Güell (dedicada al Sr. Eusebi Güell), Font Can Tico (al carrer de Berga), Font de Sant Isidre (a la plaça de Sant Isidre), Font de la plaça Ramon d’Urtx (a la plaça del seu mateix nom), Font del Parc d’en Xesco Boix (al Parc d’esplai d’infants) i la Font Can Ton Gravat (a carrer Furrioles de Baix).