Mar, muntanya i gastronomia. Això és la Selva del Camp. Situat a la comarca del Baix Camp a Tarragona, entre la plana del Camp i els primers contraforts de la Serra de la Mussara, el municipi queda travessat per la Riera de la Selva, afluent del riu Francolí. Al marge del seu extens patrimoni cultural, el territori destaca per ser un desenvolupat terme agrícola amb l’avellana com a principal producte, seguit de la vinya, l’olivera, les verdures, el sembrat, els ametllers i els fruiters, combinats per oferir una rica gastronomia.
La Selva del Camp, emmurallada
Deixant de banda el reclam turístic de les muralles, la fortificació de la Selva del Camp és considerat monument protegit com a bé cultural d’interès nacional pel municipi.
Històricament, la vil·la era totalment envoltada de muralles, amb les seves corresponents torres de defensa, quadrades, merlets i murs aprofitats per cases, de les quals en destaca la coneguda Torre de Casa Baró. També hi havia quatre portals principals que permetien l’accés al poble, encara que més tard se’n afegirien de nous.
Actualment, se’n conserven les restes i la línia de muralles es pot resseguir pels Ravals de Sant Pere i de Sant Rafel, i pel passeig de Josep Cristià.
Va de ponts
El monument més emblemàtic i turístic del municipi, és el que es coneix popularment com Els Ponts, degut als seus dos grans arcs. Es tracta d’un aqüeducte originari del segle XIII, que es va construir per transportar l’aigua del Rec fins a la muralla de la Vil·la per abastir tots els racons del poble.
En una de les parets del pont, hi ha una pedra commemorativa que fa referència al conjunt d’obres de restauració que, iniciades el 1539, es van donar oficialment per acabades l’any 1557.
Tradicionalment conegut com “El Pont dels Moros”, el Pont Alt és l’altre monument important del municipi. Sent l’obra més visible del Rec, que fa arribar l’aigua a tot el territori, destaca pel seu arc de carpanell que es va construir per salvar el llit de la Riera. Fa un total de 12,70 metres d’alçada i 57 metres de llargada. Encara que es desconeix amb exactitud la seva data de construcció, sí que es té constància de la seva existència ja al segle XIII.
Turisme fariner
La farina és, sens dubte, una de les marques exclusives de la Selva del Camp. És pràcticament obligatòria la visita als molins fariners de la Selva que arrosseguen una llarga tradició des del segle XII. Actualment hi ha constància de deu molins hidràulics, de la majoria dels quals encara se’n conserven les restes, especialment els cups o cacaus. Malgrat que, actualment, la seva funció és purament turística, ja que l’últim va deixar de funcionar com a tal l’any 1840.
Castells del segle XXI
Adaptar-se o morir. Això diuen. La Selva del Camp sap molt bé com aprofitar el seu patrimoni històric per encabir-lo d’acord amb les necessitats del present. És així que, des dels últims anys, el municipi fa servir els seus castells i edificis senyorials per impulsar el turisme de congressos. Un nou tipus de reclam que consisteix en destinar espais a serveis culturals com conferències, reunions o casaments civils.
És una mostra d’aquests espais la Residència Senyorial de l’Arquebisbe, també coneguda com el Castell de la Selva o Castell del Paborde. Es tracta de l’edifici patrimonial més gran del poble que, durant dècades, s’ha mantingut com una superfície en ruïnes. Fins que, a partir del 2000, l’Ajuntament va prendre la decisió de restituir el monument i donar-li una funció d’ús públic i un equipament cultural de primer ordre.
Selva està de festa
Sempre queda temps per celebracions. Les festes pròpies de la població són les dues Festes Majors, dedicades al patró de la Vil·la, la Fira i el septenari de la Mare de Déu de Paretdelgada. Juntament amb la Setmana Santa, els Tres Tombs de Sant Antoni, el Carnaval i la Revetlla de Sant Joan.
Encara que, el primer lloc de la llista és pel famós Corpus de Selva, que conserva la tradició de les catifes florals i les festes gremials, i fa exhibició de les mostres florals del Grup de Dones.
En qualsevol cas, el major reclam pel públic jove té lloc al mes de maig, quan s’organitza el Festival de Cultura Jove. Les jornades inclouen actes diversos, entre els quals destaquen els concerts de rock. A més a més, al llarg dels caps de setmana d’estiu, el municipi també organitza actes públics al carrer, sobretot de tipus musical. El certamen Ocular i festival de curtmetratges de cinema són altres dels esdeveniments que organitza el municipi, en aquest cas, coincidint amb la tercera setmana de juliol.