LA SEU D’URGELL
La ciutat de la Seu d’Urgell es troba a l’aiguabarreig dels dos rius principals, el Segre i la Valira, situada a una plana d’uns 7 km de longitud i a tan sols 691 m d’altitud és envoltada d’altes serres. La plana anomenada plana de la Seu o ribera de la Seu està formada pel Segre.
Quan els seus orígens, cal dir que la Seu es troba en una cruïlla ancestral de camins. A l’edat del bronze ja hi havia un poblat dalt del turó de Castellciutat. Els romans van construir un petit nucli a la plana. Amb la consagració de la primera catedral, a partir del segle V, la importància de la ciutat d’Urgell va començar a créixer de manera exponencial. La seva posició estratègica i la potència política del bisbat van consolidar la Seu com una de les ciutats més importants de la Catalunya medieval. Avui és una ciutat activa, centre de serveis i capital cultural d’una àmplia àrea pirinenca.
Visites obligades
La primera d’elles és la que ens portarà a conèixer la catedral de Santa Maria, construïda el XII, és l’edifici més emblemàtic de la ciutat. És, a més l’única catedral romànica que es conserva a Catalunya. El claustre és adossat a la façana sud del temple. Té tres galeries romàniques; la quarta és fruit d’una reforma de principis del segle XII.Els capitells estan decorats amb una gran varietat de motius, des dels vegetals fins a les representacions de monstres . Església de Sant Miquel. D’estil romànic, construïda al segle XI està adossada al claustre de la catedral.
Des d’aquí podrem anar fins al Museu Diocesà, que acull una valuosa col·lecció d’art religiós, procedent de tot el bisbat, entre la qual destaquen les pintures murals, la col·lecció de marededeus romàniques, el retaule gòtic d’Abella de la Conca, d’en Pere Serra (1364) i l’urna de plata de Sant Ermengol, d’en Pere Lleopart (1755).
Destacar també el parc del Valira, que trobareu ubicat al costat del riu Valira, aquest parc acull una rèplica del claustre de la Catedral , construït el segle XX i dissenyat per l’escriptor i urbanista Lluís Racionero. Als capitells de les columnes s’hi ha esculpit els personatges més rellevants del segle XX.
D’altres atractius turístics
Un comerç modern i dinàmic, integrat per petites empreses i del qual destaquen les botigues de productes alimentaris artesans i autòctons, que han convertit la ciutat en un veritable centre comercial i de serveis.
La Seu d’Urgell i el seu entorn ofereixen una oferta d’allotjament de gran qualitat, adequada a tots els públics i que destaca pel tracte personalitzat i una gastronomia que pren com a base els productes naturals i autòctons, en què la tradició i la modernitat comparteixen taula.
Destaca també per la seva riquesa gastronòmica. I és que la gent del Pirineu, al llarg de tots els temps, ha viscut en comunió amb el seu entorn més immediat: la terra, l’aigua, el bestiar… La natura, en definitiva. D’aquest lligam en són fruit unes formes de vida que s’han mantingut gairebé inalterables fins a mitjan segle XX. D’aleshores ençà, les comarques de muntanya han canviat molt.
Tanmateix, les noves generacions de pirinencs i pirinenques són dipositàries d’aquella cultura popular ancestral que, per sort, es resisteix a desaparèixer.
Rutes per la natura
La Seu, capital de serveis del Pirineu català està justament centrada entre els dos parcs naturals més grans de Catalunya. Per una banda, el parc natural del Cadí-Moixeró és un espai protegit de 41.060 ha que es reparteix en 17 municipis de tres comarques diferents. Situat en els Prepirineus, és considerat un parc de muntanya per la seva orografia, que oscil·la dels 800 m als 2.648 m. Les muntanyes que el formen són la serra del Cadí, la serra del Moixeró, els massís del Pedraforca i part de la Tosa i el Puigllançada. Per la seva banda, el parc natural de l’Alt Pirineu compta amb 69.850 ha, que s’estenen per 15 municipis de les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell i que el converteixen en el parc natural més extens de Catalunya.