La Tallada d’Empordà

La-Tallada-dEmpordà
Escut_Tallada_dEmporda


Tallada d’Empordà


Informació general

El sector nord-oest del terme, lleument accidentat, és en part cobert de pinedes i dedicat als conreus de secà: cereals, farratge i també oliverars i alguna vinya. En el pla, amb una gran part de regadiu, es conreen farratge, blat de moro, hortalisses i arbres fruiters. La ramaderia és força important pel que fa a la cria de porcí, boví, oví i aviram.
La carretera comarcal de la Bisbal d’Empordà a Figueres travessa el sector septentrional del municipi, comunicant els pobles de la Tallada i de Tor. El sector meridional del terme és travessat per la carretera local de Torroella de Montgrí a Verges.


Llocs d’interès

Castell i recinte fortificat
La fortalesa de la Tallada està documentada des de la segona meitat del segle XI (forteza que dicunt Talada), tot i que no està clar que es refereixi a aquest o lloc a l’homònim de la Segarra. En tot cas, sembla clar que el castell ja existia cap a aquella època, tot i que les construccions que ens han arribat es corresponen als segles XIV i XV. La fortalesa té una planta més o menys circular que encara es pot resseguir. Conserva diverses torres, una d’elles de planta circular, força ben conservada, que podria correspondre’s amb les construccions més antigues del conjunt, potser del segle XIII. Hi ha també dues torres de planta rectangular, dels segles XIV-XV i dues més de circulars, del segle XVI, amb espitlleres per a armes de foc.

Església de Sant Esteve de Maranyà
Esglèsia_Sant_EsteveEl lloc de Maranyà està documentat des de l’any 985, tot i que el seu poblament és molt més antic, almenys d’època romana. L’església de Sant Esteve no està documentada fins al segle XIII.
És una església de nau única, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular, el qual està decorat exteriorment amb lesenes i arcuacions llombardes, característica del segle XI. Així com l’absis i les parets laterals estan fetes amb carreus irregulars, desbastats o carejats, el frontis presenta uns carreus de mida més gran i més ben treballats. La porta consta de dos arcs de mig punt en degradació, amb llinda recta i timpà llis. Es pot considerar d’època tardana, de la fi del segle XII o inicis del XIII. Cap als segles XV-XVI va ser sobrealçada i fortificada. Això va obligar a construir quatre contraforts, dos per costat, en talús.
A l’interior del temple es conserven restes de pintures romàniques dels segles XII-XIII, que representen la lapidació de sant Esteve, la crucifixió i la visita de les tres Maries.
Ha estat restaurada l’any 2012.

Casal-castell de Canet de la Tallada
Darrera l’església de Sant Mateu de Canet hi ha un gran casalot d’aspecte casteller, amb torres i garites i finestres i altres elements d’època diversa. Podria estar relacionat, igual que l’església, amb la domus de Sant mateu, esmentada l’any 888. El lloc de Canet està documentat des de 1087, i va estar vinculat a Verges fis al segle XVII. L’edifici actual sembla fruit de diferents remodelacions, alguna d’elles ben moderna, però la data inscrita en una llinda (1742) ens fa pensar que la major part és fruit d’una refecció del segle XVIII, probablement contemporània a la construcció de l’actual edifici de l’església.


Festes i tradicions

La població celebra el 15 de maig la festa de sant Isidre, que inclou un dinar de germanor, i el dar rer cap de setmana de juny es fa la festa major. El 15 d’agost té lloc la festa petita. Per l’octubre, el dia 16, es fa la festa de sant Galderic, patró de la pagesia.