Situat a la comarca de l’Anoia, el municipi de la Torre de Claramunt és un poble vell ben orientat vers la sortida del sol, amb una densitat de població de 3.726 habitants i amb una extensió de 14,80 quilòmetres quadrats.
El nucli antic, es troba a 364 metres d’altitud sobre el nivell del mar. En concret, es troba a la vall baixa de la riera de Carme, a l’indret de la seva confluència amb el Riu d’Agost que travessa el terme del sector oriental a l’occidental. La meitat del terme és ocupat per bosc de pins amb algunes alzines i roures, a l’altra meitat del terme, predominen els conreus de secà.
La població es troba disseminada en nou nuclis urbans, que són: Ca l’Anton, Camaró, Pinedes de l’Armengol, Vilanova d’Espoia, la Serra, el Pla de la Torre, la Torre, la Torre Baixa i el Xaró.
Monuments per descobrir
Arrecerat sota l’ombra del gran palau residencial que és l’antic castell medieval (construït entre els segles XI i XII, i l’església de Sant Joan Baptista, (s. XII) vigilat de prop pel riu d’agost, es troba la Torre de Claramunt.
Però cal destacar que la Torre de Claramunt també és, avui en dia, un lloc on el creixement urbanístic és ordenat, una població on es generalitzen les cases de planta baixa amb el seu petit jardí, on moltes famílies, s’han instal•lat en recerca de tranquil·litat i d’una alta qualitat de vida.
A Vilanova d’Espoia hi trobareu l’església romànica de Sant Salvador, que és de principis del segle XII, mentre que al Pla de les Sitges (a Camaró hi trobarem sitges i restes d’un antic poblat ibèric dels segles VIII i IX.
Coneixem la històrica de la Torre de Claramunt
L’any 1070 els senyors del castell de Claramunt varen construir una torre de guaita en una contrada propera al castell, amb la finalitat de vigilància de la vall. Amb el temps, es va formar el poble de la Torre de Claramunt al voltant d’aquella torre. La saga dels Claramunt, procedents de França (originàriament Clairmont) van ser-ne propietaris fins que l’any 1318 va passar a la casa dels Cardona, no obstant els Claramunt continuaren residint-hi i l’any1556 en recuperaren la jurisdicció.
Carles III atorgà el títol de comptat de Claramunt fins que Felip V va confiscar tots els seus béns i els va desterrar. No seria fins el 1721 que els Claramunt van poder recuperar definitivament la senyoria que , a l’any 1773, passà als Marquesos de Gironella. El 1708 el Rei-archiduc Carles III anomenà Compte de Claramunt a Josep Ribera i Claramunt, més tard Felip V el desterrà a Burgos (Castella) fins el 1721.
L’any 1725 se li van retornar els béns, reconeixent-li la Baronia, però no pas el títol de Compte que posseïa des de feia 17 anys. Per la seva banda, el Marquès de Villa-Palma fou el continuador del domini del castell de La Torre de Claramunt i el Marquès de Gironella es va construir un nou gran casal, que és conegut per la Torre Nova i que el 1930 va ésser venut a particulars.
La Fira Medieval
Fira Medieval de l’Anoia, es realitza el diumenge més proper a Sant Joan, al mes de juny.És una fira històrica medieval on es recreen els oficis de l’època amb espectacles al carrer com són les exhibicions ambulants del domador de serps i el faquir reial, la dansa del ventre, música de trobadors, demostracions d’antigues activitats menestrals i d’arts i oficis, a més dels espectacles del torneig medieval i l’exhibició de falconeria al recinte Torresport, amb el marc de fons del castell i l’església del segle XII.
Aquesta és una cita tradicional que cada any visiten un gran nombre de persones, tant del propi municipi com de la resta de la comarca i de Catalunya.