La Vall de Bianya

La-Vall-de-Bianya
Escut_de_la_Vall_de_Bianya


La Vall de Bianya


Informació general

L’Hostalnou de Bianya és el centre administratiu del municipi. Aquest nucli, a migdia del terme municipal, a la dreta de la riera de Bianya, és un enfilall de cases arrenglerades al llarg de la carretera C-26 entre Olot i Ripoll.
Els bells paratges naturals i els monuments històrics han afavorit l’impuls de l’anomenat turisme rural. S’han establert diversos tipus d’allotjament (càmping, nombroses residències cases de pagès, cases de colònies) i de restauració.


Llocs d’interès

Rectoria de Sant Pere Despuig
Està situada dalt d’un pujolet al costat de l’església parroquial de Sant Pere del Puig i del mas «La Sala». És de planta rectangular i teulat a dues aigües amb els vessants vers les façanes principals. Està unida a l’església pel costat de llevant. Disposa de planta (amb porta central i una finestra a cada costat, emmarcada per grans carreus ben tallats), pis i golfes. Va ser bastida amb carreus ben escairats pels cantoners i les obertures.

Via romana
La Via romana que passa per la Vall de Bianya i el Capsacosta és una antiga via romana que creuava la Vall de Bianya, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Era un brancal de la Via Augusta, el gran eix de comunicació que unia Roma amb Cadis tot creuant els Pirineus.

Església de Sant Pere Despuig
Església-de-Sant-Pere-DespuigÉs una església parroquial aixecada sobre un petit puig; és romànica, del segle XII, i posteriorment, molt modificada pels afegitons i les reformes que s’hi efectuaren en temps posteriors, especialment durant la divuitena centúria. Era d’una nau que s’estenia de llevant fins a ponent, però el segle XVIII hom amplià vers els costats nord i sud, capgirant la seva disposició i convertint la vella nau en creuer. Les restes romàniques apreciables són, a l’extrem sud-oest de l’edifici, amb un petit tros de cornisa sota un aixecament de coberta de la nau originària, i el campanar, antiga espadanya, convertida en torre rectangular amb teulat a quatre vessants. Sota les obertures del pis superior, obertes als quatre vents hi podem apreciar d’altres obertures cegues.
Té una porta barroca. Durant el segle XVIII es van fer ampliacions al temple romànic, la vella nau va passar a ser el creuer i es bastí una nova porta a migdia segons el gust de l’època. A la llinda hi ha la data de 1782 i dins el timpà hi ha els atributs iconogràfics de l’apòstol enmig de motius decoratius de fullatges estilitzats.


Festes i tradicions

La festa major de la Vall de Bianya, general a tots els pobles i veïnats que formen part del municipi, se celebra en honor a sant Isidre, pel maig, amb diversos actes com ara la sembrada de confits i caramels a càrrec dels pabordes i les pabordesses de la festa. Al setembre es fa també l’aplec a Sant Miquel del Mont, on assisteix gent de tot el terme.