Lleida
Viatge a la capital del Segrià
A Lleida el viatger descobrirà una manera diferent de gaudir de l’oci i la cultura, així com de comprar i de degustar la gastronomia. Es tracta de la capital de la comarca del Segrià i de la demarcació que porta el mateix nom, centre demogràfic i econòmic més important de la Catalunya interior. Basa la seva economia en el sector agroalimentari i en serveis de tota mena.
L’activitat comercial, de gran tradició i arrelament a la ciutat, s’estén per la comarca del Segrià i per les comarques veïnes. Els equipaments culturals -com ara el nou Campus Universitari-, del més alt nivell i inaugurats en els últims anys, han impulsat extraordinàriament la vida cultural de la ciutat. Lleida és una ciutat moderna, culturalment activa, ben comunicada i situada en un entorn natural únic.
Lleida gaudeix del privilegi d’acollir, en el seu traçat, espais naturals tan importants com el parc natural de la Mitjana -un ecosistema de gran valor natural i ecològic-, el parc del riu Segre o els Camps Elisis, així com l’Horta, el cinturó verd que envolta la ciutat. Aquesta cultura natural ha fet que Lleida creixi amb uns valors mediambientals i de qualitat dins del marc d’una ciutat sostenible.
La Seu Vella
La visita al conjunt monumental del turó de la Seu Vella, permet gaudir de les magnífiques vistes de la ciutat que ofereixen l’espigó de la Llengua de Serp o el Baluard de la Reina.
Pot accedir a la Seu Vella en cotxe o a peu des del carrer Sant Martí, entrant al recinte emmurallat per la Porta del Lleó, des de la plaça de Sant Joan, en ascensor, pel Portal de Sant Andreu, o bé mitjançant la línia 12 d’autobusos urbans que circula de dilluns a dissabte de 7.30 a 21.00 h.
La Seu Vella –coneguda també com “el Castell de Lleida”– és el monument amb el qual, sens dubte, s’identifica a la ciutat de Lleida.
Aquesta singular catedral va ser construïda en un turó des d’on s’albira, no només la ciutat, sinó també gran part de la plana de la comarca del Segrià. La seva construcció, iniciada l’any 1203, es va perllongar durant més de dos segles fins que el 1431 es va finalitzar el campanar. Segons els historiadors, la Seu Vella es va construir al lloc on s’alçava una mesquita musulmana, sent el primer mestre d’obra Pere de Coma.
La gran obra es va iniciar amb la construcció del temple, dedicat a Santa Maria, que presenta planta basilical de creu llatina de tres naus i que va ser consagrat al culte l’any 1278. De l’interior del temple destaquen l’escultura de les naus de gran influència toscana, tolosana i provençal que suposa una mostra dels diferents tallers que van treballar en l’obra al llarg del segle XIII, així com s’aprecien també restes de pintura mural que corresponen a l’època gòtica.
Per la seva banda, el castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Peníscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l’antiga Corona d’Aragó.
Descobrim la Paeria
Un dels símbols de la ciutat és el Palau de la Paeria. L’Ajuntament de Lleida se situa al bell mig de l’Eix Comercial.
La Morra (antiga presó del s. XVI situada al soterrani), l’arxiu municipal i el pati interior en són algunes de les joies. El Palau de la Paeria, l’obra més representativa de l’arquitectura civil romànica a Lleida, també és una de les construccions monumentals més emblemàtiques de Catalunya.
El seu aspecte presenta diverses intervencions. La façana que s’obre al riu Segre respon a l’arquitectura d’estil neoclàssic i, el 1929, es va optar per una remodelació de caràcter neomedieval. El resultat és una construcció perfectament equilibrada. Construït a començament del segle XIII, s’alça sobre «estrats» d’història que els tècnics municipals i de la Universitat de Lleida han posat al descobert després de successives excavacions.
Al segle XIV -concretament el 1383- els senyors de Sanaüja, propietaris i precursors de la construcció actual, van cedir l’edifici a la ciutat perquè fos la seu del govern municipal. Avui dia, la Paeria, tal com la coneixen els lleidatans, és a dir, la casa del paer en cap (alcalde), acull nombrosos tresors que reflecteixen la identitat de la ciutat.
Espais naturals
En arribar a la ciutat de Lleida, amb el perfil de la Seu Vella al fons (principal monument de la ciutat), podem observar l’horta lleidatana, el cinturó verd que envolta la ciutat. Lluny de perdre la seva identitat, l’horta lleidatana manté gran part del seu sabor natural, de pagesia, i s’ha adaptat de forma espectacular a les comoditats de la vida moderna.
En paral•lel, si passegem per l’avinguda paral•lela al marge dret del riu Segre, observarem la façana noble de la ciutat: l’edifici del Montepio, el Casino Principal, la Sala Cristòfol, la Casa Melcior, la façana neoclàssica de la Paeria i la de l’edifici Pal•les, presidits per la Seu Vella.