Monistrol de Calders es un municipi d’uns 700 habitants situat en un racó amagat entre el Pla de Bages, la serra de Sant Llorenç del Munt i l’altiplà del Moianès i a només 60 quilometres de Barcelona, 35 de Sabadell i 25 de Manresa. Aquests municipi, segregat de Calders l’any 1934, amb una extensió de 22 quilòmetres quadrats i ubicat a una altitud de 470 metres, es caracteritza de rieres i serrats; tres quartes parts del territori estan cobertes de pinedes alzinars i matolls.
Envoltat per un paisatge exòtic i rural al mateix temps, Monistrol sorprèn per l’abundància de l’aigua; són més de 30 les fonts que brollen per diversos indrets i és creuat per tres rieres que s’uneixen al capdavall del poble per formar el Riu Calders.
L’efecte de l’erosió al llarg dels anys ha creat un paisatge únic i amb personalitat, dominat per grans baumes i pels anomenats popularment codros: grans pedres que han adquirit formes molt singular i atractives. L’entorn de Monistrol, rodejat de boscos, és un lloc adient per gaudir dels encants del paisatge i la natura. Tot passejant, a peu o en bicicleta, també podem trobar-nos restes arqueològiques: un dolmen, sepultures ibèriques, restes d’arquitectura romànica,….
Aquest municipi també compta amb establiments de renom on es pot degustar la bona autèntica cuina catalana. També podem trobar-hi productes típics elaborats de forma artesanal.
No us deixeu perdre…
L’Església de Sant Feliu apareix ja documentada el 1105 , però la construcció actual és obra bàsicament del segle XVIII. L’església és d’una arquitectura d’influència barroca. Els elements més destacats del conjunt són l’absis romànic , la façana i el campanar, edificat sobre la nau dreta a dalt de tot té una balustrada amb una coronació típica de l’època barroca.
Per la seva banda, Sant Pere Mártir és Es una capella molt simple situada dalt d’un serrat. Des d’aquest indret es pot gaudir per un cantó d’unes excel•lents vistes del poble de Monistrol i per l’altre del Pla de Bages. La façana principal només te una porta i un campanar d’espadanya, amb una inscripció i una creu de ferro. La devoció a Sant Pere estava molt arrelada al poble de Monistrol on es feien processons fins la capella pel camí ral. Avui en dia encara es conserva la part final del camí , ben empedrat.
Vestigis històrics
Cal destacar especialmente el Dolmen i mirador del Pla de Trullàs. Aquestes son les restes mes antigues que es troben al terme de Monistrol. Es un megàlit del tipus de cambra simple, de mida força gran en comparació amb els que es troben a la comarca. Aquest tipus de sepulcres pertanyen a l’Edat del Bronze, entre el 2000 i el 1500 a. C. aproximadament.
Va ser restaurat l’any 2005 per l’equip de Arqueociència conjuntament amb el consorci de turisme del Moianès i l’ajuntament de Monistrol de Calders. Forma part de la ruta de la pedra seca.
Al mirador S’hi pot accedir pel camí de Granera o per la part de la urbanització Masia del Solà , i des de el mirador s’hi poden observar una fantàstica vista panoràmica cap a la Mola, els Pirineus i la Vall de Marfà.
Parc El Serrat
Tal com el seu nom indica, es troba en un turonet que s’aixeca a l’esquena del poble, des d’allà gaudirem de grans vistes de tot el Municipi i de la riera de Sant Joan. Remodelat de fa poc, hi trobarem parets de pedra seca, bancs, taules, fonts, circuit gimnàstic, una barraca de vinya i un monument dedicat als pica pedrers de Monistrol d’abans i d’ara. En un extrem del Parc hi ha el Racó del Kubala per recordar l’estada a Monistrol del mític futbolista blaugrana.