Montblanc

escut montblancMONTBLANC

Montblanc és la capital de la Conca de Barberà i té 6.917 habitants entre el nucli de la població i les pedanies. És el centre comercial i industrial de la comarca, i un dels punts de l’interior de la demarcació amb més interès des del punt de vista turístic.

Montblanc permet descobrir al viatger el seu ric patrimoni arquitectònic, cultural i natural, la variada oferta turística i un seguit d’activitats que omplen de festa, color i dinamisme la capital de la Conca de Barberà.montblanc història

Montblanc és un dels més bells conjunts medievals de Catalunya, es tracta d’un dels punts de més interès de l’interior de la Costa Daurada i està situat al cor de la Ruta del Cister.

Un entorn natural per descobrir

Montblanc està situat al peu de les Muntanyes de Prades i és una de les principals portes d’accés en aquest espai natural protegit. La seva situació converteix el municipi en punt de sortida de nombroses rutes que recorren camins d’una gran riquesa paisatgística i ecològica. A més el terme municipal està travessat per dos rius principals, el Francolí i el seu afluent l’Anguera, on es pot veure una vegetació de ribera.

montblanc naturaPrecisament en aquests entorns naturals és on es situen la major part de pedanies de Montblanc i les ermites de Sant Joan i de Sant Josep, espais ideals per passar una estona amb la família. Destaca també l’entorn anomenat la Vall, una reserva d’aigua per a la vila i un lloc encisador per anar a berenar.

El punt més elevat del municipi és la Mola d’Estats, tossal situat a 1.126 metres, a les Muntanyes de Prades i es troba a 9km del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

En definitiva, Montblanc té moltes i molt bones oportunitats per gaudir de la natura, practicar esport, relaxar-se o simplement deixar-se portar per sensacions de calma, tranquil·litat i contemplació.

Un poble de llegenda

A través dels seus racons, carrers i places, el visitant pot percebre històries i llegendes vives. Precisament dues llegendes donen vida a dues festes molt destacades de a vila com són la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi i les festes de la Serra que se celebren cada 25 anys des de 1906. Una gran llegenda montblanquina la recollí el costumista català Joan Amades que situà la lluita de Sant Jordi amb el drac davant mateix les muralles de Montblanc.

Temps era temps que un drac ferotge atemoria els voltants de Montblanc. Devorà elsOLYMPUS DIGITAL CAMERA animals de pastura fins al punt d’amenaçar la integritat dels pobladors de la vila. Per tal d’evitar l’atac de la bèstia es decidí lliurar-li cada dia un montblanquí. Es va fer un sorteig entre la població, inclosa la família reial, i la sort volgué que la persona triada fos la filla del rei. Quan es disposava a ser engolida pel drac aparegué un cavaller i la salvà ferint de mort al drac. Era Sant Jordi. On el drac vessà la seva sang hi nasqué un roser amb roses vermelles. Des d’aleshores es manté la tradició catalana per la qual els homes lliuren una rosa a la seva estimada.

Anualment, coincidint amb la diada de Sant Jordi (23 d’abril), s’organitza la Setmana Medieval de Montblanc. Durant dos caps de setmana la vila reviu el seu passat medieval i als carrers, places i torres de la muralla llueixen les banderes i estendards senyorials. Se celebren multitud d’actes que transporten el públic assistent a l’edat mitjana: la representació de la llegenda de Sant Jordi, les escenes de la vida quotidiana, el sopar medieval, una trobada de foc, el mercat medieval, l’escenificació de les Corts Catalanes, etc.

La Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha esdevingut el gran aparador de Montblanc. Per la seva fidelitat i rigor històrics, varietat d’actes i projecció exterior ha estat declarada Festa d’Interès Turístic Nacional a Catalunya i a l’Estat Espanyol.