Móra d’Ebre
Móra d’Ebre o simplement Móra, és una vila i municipi capital de la comarca de la Ribera d’Ebre, província de Tarragona.
La vila té un total de 48km², on hi viuen més de 6.000 persones, de les quals 5.300 hi estan censades en l’actualitat.
El poble està situat a la dreta del riu Ebre, entre el pas de l’Ase i el de Barrufemes, al centre de l’anomenada cubeta de Móra.
Dins al seu patrimoni històric, hi destaca el castell de Mora amb una correcta conservació de les seves muralles i torres circulars. També és important tenir en compte l’agricultura de secà i regadiu, l’indústria alimentària i el comerç, ja que aquestes són les principals activitats econòmiques del municipi.
Història
La població més antiga documentada fins ara es remunta més de 6.000 anys enrere i es situa en el temps del neolític. Els ibers van crear a Móra d’Ebre les primeres entitats de poblament, on hi queden restes monumentals extretes dels vestigis a la vil·la romana dels Emportells, situada a prop del riu, al camí de les Sénies, on limiten els termes municipals de Móra d’Ebre i Benissanet.
Més endavant, els àrabs van deixar una forta empremta a la vida local de Móra d’Ebre: indústria bladera, explotacions agràries, artesania de la terrisa i un castell…
Durant l’edat mitjana, la vila va formar part de l’anomenada baronia d’Entença, la qual es va enfrontar contra els templers de Miravet i Ascó, els quals dominaven la bora dreta del riu. Aquesta lluita va causar greus danys a la comarca, com també ho varen fer guerres posteriors com: la Guerra Civil espanyola, les carlines, la del Francès, la de la Successió, la dels Segadors…
Altres esdeveniments crucials que van afectar Móra d’Ebre i la seva comarca foren l’expulsió dels moriscos, l’any 1610 i la segregació dels Masos de Móra per constituir la població de Móra la Nova, l’any 1830.
Llocs d’interès
El lloc més interessant y històric és el Castell de Móra, situat a la vora del riu, el qual consta de seccions restaurades i un mirador.
Cal destacar també el paratge de Sant Jeroni, un lloc d’acampada i de lleure on es troben les ermites de Sant Jeroni i Santa Madrona i el monument a la sardana de Joan Segú.
Altres llocs que poder són interessants: la Plaça de Baix i Passeig de l’Ebre, el Passeig del Pont, lo Calvari, el Poliesportiu Municipal i diferents indrets de lleure a la vora del riu.
Serveis i centres educatius
Els serveis educatius de Móra d’Ebre compten amb dues guarderies, dos col·legis de primària i dos centres de secundària. La població també disposa d’un Hospital comarcal, un centre d’Atenció primària i una comissaria de districte dels Mossos d’Esquadra.
Àmbit esportiu
Móra d’Ebre consta d’àmbits variats per a desenvolupar activitats: Club nàutic, on se pot practicar el rem olímpic, natació i esquí aquàtic, Club d’Escacs Móra d’Ebre, Clubs de tennis, Club Esportiu Olímpic Móra d’Ebre, Club de Judo, Kàrting Móra, Circuit Móra, teatre municipal, lloc d’acampada i oci…
El poble també consta d’un camp municipal d’esports per a gaudir, on hi ha les piscines i el pavelló municipal.
La festa major de Móra d’Ebre és celebrada l’últim cap de setmana d’Agost, tot i que al llarg de l’any es van celebrant diverses activitats, com per exemple: Fira medieval, Fira del Llibre i L’Autor Ebrencs, Fira dedicada al món de la caça, Fira de Nadal, Fira de Bon Preu…
Cultura
Móra D’Ebre ha sigut un lloc on hi ha hagut escultors de prestigi com: Julio Antonio, Carles Mani, Santiago Costa, Ramón Subirats, Feliu Ferrer… Aquest fet tan significatiu ofereix al municipi la necessitat de disposar d’un centre cultural on es sigui posible observar i recordar la trajectòria personal i artística d’aquestes persones.
També hi ha la possibilitat de visitar una ruta urbana pel centre històric de la vila on hi destaquen els edificis d’interès com: la casa Montagut, la casa Nolla, l’antiga panificadora, el portal del carrer de la Barca, la casa Floras, la casa del Dr. Cabero…
Es interessant saber que sota els carrers de Móra d’Ebre, s’amaguen les galeries subterràneas d’origen medieval les quals recorrien el municipi i possiblement comunicaven el castell amb el riu, a més d’altres llocs.
Per últim, un dels tresors desconeguts del municipi és l’ermita romànica de Santa Magdalena de Dalt, obra de l’Ordre de Temple.