L’Alt Empordà ens permet descobrir municipis interessants plens d’història i amb bells paratges naturals. Un d’ells és Navata, situat a prop de les terres de la Garrotxa ja que més enllà, seguint la carrretera de Figueres a Olot, només queda el municipi de Cabanelles que ve a ser el punt de transició entre la Garrotxa i l’Empordà. El terreny ja no és gaire planer, però hi ha grans camps de cereals, oliveres i pinedes, mentre que la muntanya del Mont queda força a prop i s’admira des de tot el terme municipal.
El nucli urbà es troba al bell mig d’una plana lleugerament ondulada, adosada a unes muntanyes que s’eleven per la banda nord i li donen l’aspecte de terrassa orientada al mar. La seva altitud és de 145 metres sobre el nivell del mar. El terme municipal afronta al nord Lladó , Cistella i Vilanant, a l’est Avinyonet de Puigventós, Ordis i Pontós , i al sud Vilademuls i el riu Fluvià , i a l’oest amb Cabanelles i Lladó.
Una passejada per Navata
El primer que us proposem és una passejada pel nucli antic de Navata, format per carrers estrets amb restes de l’antiga fortificació. Al carrer de la muralla, per exemple, les façanes estan construïdes sobre el llenç meridional de l’antic recinte fortificat (segles XV-XVI) perquè, tot i que l’origen del poble es del s. XIII, la majoria de cases del poble són dels segles XVII i XVIII. Algunes cases del centre han estat molt modificades i restaurades, però s’han conservat moltes finestres i portes amb carreus amb dates i inscripcions gravades originals.
Si us agrada la història també heu de saber que les ruïnes del que fou el castell de Navata se situen a 2 km del poble i l’accés és difícil. Concretament, de la fortalesa se’n té documentació des de l’any 1051 quan va ser cedit al comte Bernat de Besalú, que establí la baronia de Navata. Durant el segle XIII els Rocabertí de Peralada el varen reparar i reforçar per suportar setges. Al segle XV fou preparat per a armes de foc, augmentant per aquest motiu el gruix de les muralles i de les torres i obrint torreres i espitlleres.
Del primitiu castell (durant el període que comprèn els segles XI-XII) en resta només la capella, que trobareu situada sota la torre de l’angle nord-oest. La resta de la fortalesa pertany als segles XIII-XIV, amb importants modificacions del XV. Era una fortalesa de planta quadrada i dimensions notables, amb un notable pati d’armes central i edificis al voltant.
Un altre dels monuments destacats del municipi és l’actual parròquia de Sant Pere de Navata, un gran temple del segle XVII. La primera pedra fou col·locada el dia 22 de desembre de l’any 1638 i l’obra fou acabada l’any 1746 (data gravada a la portalada d’entrada). És d’una nau amb capelles laterals. L’absis té planta semicircular a l’exterior i poligonal a l’interior. La portalada principal, del frontis, és interessant per la seva decoració. Damunt de la llinda hi ha una fornícula en forma de petxina, on s’hi conserva una imatge de Sant Pere. A la llinda hi ha gravades la mitra i les claus, símbols del patró, al costat de la data de 1746. Al centre del mur hi ha un senzill rosetó. El campanar, molt alt, és de planta octogonal amb arcades de punt d’ametlla. Dins l’interior destaquen unes pintures murals del segle XVIII molt ben conservades.