Olot
Envoltat de volcans i immers en la naturalesa. Pocs racons tenen l’encant d’Olot, a la província de Girona. Un còctel exquisit de modernitat i tradició, exercint de capital de comarca però conservant l’autenticitat dels pobles catalans.
Un espai que ofereix experiències de tot tipus i per a tots els públics. Els esportistes s’hi sentiran agust amb l’àmplia oferta de propostes per a fer senderisme o rutes en bicicleta, els llepafils quedaran meravellats amb la gastronomia olotina, molt arrelada a la cuina volcànica. I els més petits s’ho passaran d’allò més bé passejant entre la naturalesa i admirant la flora i fauna que hi habita.
Terra de volcans
Si per alguna cosa és coneguda Olot, és per pertànyer a la Zona Volcànica de La Garrotxa. Un lloc idoni per a descobrir què és un volcà i com afecta al seu entorn més proper. Trepitjar pedres volcàniques per allà on caminis, descobrir les entranyes del Croscat, famós per tenir el terreny tallat podent-se apreciar a la perfecció els estrats geològics del seu interior, arribar fins el Santa Margarita o admirar les vistes espectaculars des del cim del Montsacopa.
Naturalesa en estat pur
Però els volcans no són l’únic entorn natural que meravella per la seva puresa. El negre i granat dels volcans contrasta amb el verd dels boscos que s’acumulen en aquest indret de la Garrotxa. L’espai més famós és la Fageda d’en Jordà, un espai especialment conegut per l’espectacularitat dels seus arbres i pels passejos a peus o en arrossa que s’hi poden fer.
Però també hi ha altres zones molt atractives, com les fonts d’Olot. Entre elles, hi destaca la present al paratge de La Moxina, declarada Reserva Natural d’Interès Geobotànic pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Un indret que es troba sempre amarat d’aigua, reductes d’un antic llat que omplia la plana olotina i que es va assecar quan va afluir la lava del Croscat.
Una altra bona activitat és seguir el camí del riu Fluvià, que travessa Olot i parteix la comarca en dos. Tan històricament com actualment, el riu és un dels motors de la industrialització i un clar protagonista de la vida a la ciutat. Més enllà d’això, compta amb un recorregut refrescant que permet descobrir paisatges florits, així com un seguit de façanes de tallers i fàbriques que empraven l’aigua com a autèntic motor.
Cultura olotina
El coneixement també té el seu lloc a Olot. Amb museus que exposen la particularitat d’aquesta regió volcànica o esglésies que mostren la història i arquitectura dels temps passats.
Entre ells hi destaca el Museu dels Volcans, que se centra en la presentació del medi físic de la Garrotxa incidint, per una banda, en els fenòmens sísmics i vulcanològics i, per l’altra, en els principals ecosistemes de la comarca.
Una altra opció és el Museu de la Garrotxa, les sales del qual estan dedicades a l’activitat artística de la comarca entre finals del segle XVIII i mitjans del segle XX.
Més enllà d’això, també es pot visitar l’església de Sant Esteve, una construcció de gran volum que data del segle XVIII. El perfil de l’església i el campanar són elements molt emblemàtics de la ciutat d’Olot. A l’interior hi destaca el retaule barroc del Roser, així com l’escultura de l’altar major, un Crist de Ramon Amadeu i el valuós Crist abraçat a la creu del Greco que es troba al Museu Parroquial. O l’església del Tura, dedicada a la patrona de la ciutat. I per tancar les visites arquitectòniques la ruta modernista per la ciutat.
Cuina volcànica
El bon menjar a Olot té un nom: cuina volcànica. Són un total de 17 restaurants els que formen part del col·lectiu homònim des de fa gairebé 20 anys. Tots ells aposten decididament per mantenir i incorporar en les seves cuines els productes propis de la comarca: fesols, patates mores, fajol, blat de moro blanc, tòfones, farro, piumoc, serrat d’ovella i bona carn, entre molts altres productes. Per anar a comprar, també és recomanable la Plaça del Mercat d’Olot i els comerços locals. Un espai de sabors i colors idoni per a trobar-hi especialitats de la terra com les patates, la ratafia, el tortell, la coca de llardons, la xocolata i els embotits. També trobar-ne d’altres elaborats per productors artesans de la comarca.