PONTS
Situat a la comarca de la Noguera (Lleida), a la vall del riu Segre, Ponts és un bon destí durant tot l’any però sobretot quan arriba l’època del Carnestoltes i del tradicional Lo Ranxo. Una bona ocasió per fer una passejada pels carrers del poble i assaborir també aquest brou elaborat amb molts ingredients de la terra.
Lo Ranxo de Ponts 2020
Si teniu ganes de gresca i voleu visitar la població catalana una gran opció es fer-ho coincidint amb una de les seves festes més tradicionals: Lo Ranxo de Ponts, que enguany tindrà lloc el proper dissabte 22 de febrer a partir de les 00.30h de la matinada a la Sala 1 d’Octubre amb entrada gratuïta. En concret, hi actuarà l’orquestra Slalom Express i més tard el grup de versions The Papa’s and The Popo’s i finalment amb la sessió d’un dj.
Però el gran protagonista del cap de setmana serà el Ranxo, que es comença a cuinar des de primera hora del dia i el seu aroma aconsegueix perfumar tots els carrers del municipi. En concret, es tracta d’un brou elaborat amb ingredients com els cigrons, la carn de porc, els fesols, la gallina, els fideus, vedella, botifarra, xai, arròs i col, entre d’altres productes.
Una ruta per Ponts
I després d’assaborir ‘Lo Ranxo’ bo serà fer una estirada de cames per descobrir el municipi i el seu patrimoni. Per exemple, descobrirem el carrer Major, amb un recorregut força llarg i que va des de la plaça Planell, situada al centre de la vila, fins a la plaça de l’Església, ubicada en un dels extrems de Ponts. Aquest carrer ha tingut sempre un caràcter menestral i fins no fa gaire era habitat per artesans i comerciants que feien servir les plantes de les cases com a tallers o botigues.
Durant la visita també podrem descobrir la Creu d’en Samarra, un monòlit quadrangular i lleugerament apuntat de 4,20 metres d’alçada, culminat per un tambor cilíndric en forma de creu que conté un relleu escultòric a cada cara, els quals adopten la disposició dels antics tondos o medallons circulars.
Per la seva banda, l’església romànica de Sant Pere de Ponts es troba situada en un planell que hi ha al vessant de migdia de la muntanya de Sant Pere, al cim de la qual es troben les ruïnes del castell de Ponts. Des de Ponts s’hi pot accedir amb automòbil a través d’un trencall de la C-14 (2 km), o bé a peu (20 minuts), a través d’un antic camí, recentment condicionat.
Per acabar no podem deixar de parlar del retaule de la Mare de Déu del Roser, que està instal·lat a la capella del Roser, recinte ubicat al costat de l’epístola de l’església parroquial de Santa Maria de Ponts.