El Port de la Selva és un municipi català, situat a l’extrem NE de l’Estat Espanyol. Administrativament pertany a la província de Girona, comarca de l’Alt Empordà. El terme municipal ocupa una extensió de 41,49 Km2 al nord del del Cap de Creus, a la Costa Brava. S’estén des del rec d’en Feliu a la cala de Galladera seguint la costa, i per l’interior limita amb els termes de la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera, Roses i Cadaqués.
Dins d’aquest entorn trobem una gran riquesa de paisatges on es combinen la blavor del Mediterrani, la verdor de les vinyes i, aixecant-se arran de mar, muntanyes esculpides pel pas del temps amb cims d’alçades destacables com Sant Salvador (671 m.) i Puig de Queralbs (621 m.). El Cap de Creus, darrer contrafort dels Pirineus, on s’assenta la nostra vila, té una morfologia amb costes escarpades resultants de l’acció erosiva del mar i vent, amb abundants valls fluvials inundades pel mar que originen una costa articulada amb cales pintoresques, caps elevats i promontoris abruptes, així com diverses illes.
L’any 1998 es va crear el Parc Natural de Cap de Creus, que protegeix poc més del 90% del terme municipal. Dins d’aquest àmbit, a més d’espais d’alt interès natural, hi ha un important patrimoni arquitectònic que ens permet resseguir la història de l’indret, en destaca especialment l’imponent monestir de Sant Pere de Rodes.
Una oferta turística consolidada
El municipi compta amb una oferta hotelera renovada, apartaments i càmpings. També disposa d’una bona xarxa comercial de proximitat i una variada oferta gastronòmica. Amb un miler d’habitants el Port de la Selva continua sent un poble tranquil, mantenint l’estructura tradicional dels ports pesquers malgrat arribar a multiplicar per 10 la seva població durant els mesos d’estiu.
Què no us podeu deixar perdre?
En primer lloc el Monestir de sant Pere de Rodes, que es troba a la muntanya de Verdera, dintre de la Serra de Rodes, a uns 520 m d’alçada, amb un domini visual de la badia del Port de la Selva i la mar d’Amunt (part nord del Cap de Creus), a més de bona part del Massís del Cap de Creus. Podem accedir al Monestir en cotxe o a peu. La carretera local que surt del Port de la Selva cal agafar-la just a la cruïlla de la Selva de Mar. No obstant, una bona excursió és prendre el camí que surt de a Vall de Santa Creu fins al Monestir, o bé seguir el GR11 des del Port de la Selva.
També ha esdevingut un referent el castell de Sant Salvador de Verdera. Al cim es conserva una església i una estructura de planta rectangular que hi queda adosada. Tanca el recinte un conjunt de muralles a la banda de tramuntana i llevant, per la part més meridional hi ha una defensa natural. Hi ha uns 1800 m2 tancats dintre les muralles.
L’Església és Romànica i la resta d’edificacions són del s. XIII. Destaca una torre o construcció de planta rectangular, les muralles amb set bestorres, alternant planta rectangular i semicircular, Tot el recinte és emmurallat, fins i tot l’entrada s’adapta al terreny accidentat. Aquesta estructura respon a tècniques constructives posteriors al Romànic. Hi ha restes d’encanyissat a les voltes de mig punt de la torre d’entrada i la següent.