Ripoll
“Una vila inquieta i encarada al futur”. Ripoll, a la comarca del Ripollès, és el perfecte equilibri entre una tradició de segles i segles, natura i medi ambient, i el desenvolupament industrial. Amb un total de 11334 habitants, Ripoll, destacant per la seva prematura activitat industrial i empresarial, acull centenars de turistes gràcies al seu patrimoni cultural i paisatgístic.
Alerta per tots els visitants
L’essència històrica del municipi es concentra en el Monestir de Santa Maria.
L’estrella turística de Ripoll. És la primera Església que va ser fundada pel comte Guifré el Pelós l’any 876. A l’interior del monestir es conserva l’element romànic més important, la portada del segle XII, també coneguda com la Bíblia en Pedra. Juntament amb les tombes del comte Guifré el Pelós i de Ramon Berenguer III, entre d’altres. A l’altar, no passa desapercebuda la imatge de la Verge Maria feta en mosaic i, a la capella de Sant Joaquim, destaca la figura de Sant Eudald, patró de Ripoll.
El claustre de l’edifici és de doble planta i està situat al costat sud de l’Església. Crida especialment l’atenció l’ala nord, amb capitells ricament adornats, que pertanyen al segle XII. La resta d’elements arquitectònics apareixen fruit de la reconstrucció del segle XIX i s’adscriuen al neogòtic.
En relació amb el monestir, també trobem l’Scriptorium, una exposició permanent que ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de Ripoll i, especialment, la influència i importància que l’Església de Sant Maria va tenir, entre els segles X i XII, pel que fa la producció de manuscrits.
Cosa de rutes
El municipi proposa, per tots els visitants, diversos tipus de rutes. D’una banda, són populars les rutes culturals de la ciutat, que fan un breu i dinàmic viatge des del romànic fins el modernisme, plasmat en l’arquitectura de Ripoll.
I, d’altra banda, també hi ha rutes pensades per fer a peu. Una d’elles és la dels quatre miradors de Ripoll que, senyalitzada com a sender local amb pals indicadors, permeten conèixer l’entorn natural de la vila gaudint de la perspectiva dels quatre cims que l’envolten.
Una altra de les opcions és la ruta del ferro i del carbó que forma part de la xarxa de Vies Verdes i és ideal per fer-la a peu o en bicicleta. El recorregut, que consta d’un total de 12km, segueix el traçat de l’antiga línia de tren que anava des de Ripoll fins a Sant Joan de les Abadesses.
Hereus i pubilles
Poble de festes i fires, Ripoll comptabilitza una de les participacions més altes en esdeveniments populars. El més famós d’ells és l’Elecció de la Pubilla de Ripoll i l’hereu de Ripoll. La pubilla i l’hereu escollits, una noia i un noi d’entre 16 i 22 anys, són els que exerceixen la funció de representants de la vila de Ripoll durant un any. Els candidats, de presentació voluntària, han de passar un examen escrit i oral i, després, són sotmesos a votació popular. En vista de l’èxit, des de l’any 2011, s’han afegit les categories de Pubilleta i Hereuet de Ripoll.
A més a més, el poble compta amb altres festivitats com la Fira de les Quaranta Hores, la Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès, el Mercadal del Comte Guifré o la Fira de Nadal.