Rupit està situat al centre geogràfic del Collsacabra, emmarcat en un paisatge fet a mida per a ser representat en una postal. Està situat a llevant de la serralada de Cabrera i a l’extrem de la comarca d’Osona. Rupit està a 98 km de Barcelona, 33 km de Vic i 28 km d’Olot. És l’últim poble de la província de Barcelona, situat a la carretera comarcal C-153, de Vic a Olot, quilòmetre 33.
L’origen de la vila el trobem en el castell que es va construir pels voltants de l’any mil, substituint el de Fàbregues. On es van anar construint cases pels voltants. Al segle XIV la població va patir un decreixement però es recuperà, arribant als segles XVII i XVIII amb la màxima esplendor que ha tingut mai la vila. L’església es va erigir possiblement entre els segles XIII i XIV, que es dedicà a Sant Miquel Arcàngel. Pruit és ja esmentat l’any 955, quan pertanyia als vescomtes d’Osona. Sempre ha estat unit al castell i jurisdicció de Rupit.
Un llogarret històric
Parlant del seu patrimoni, hi destaquen dues mostres de romànic: en primer lloc, Sant Joan de Fàbregues, situada als afores de Rupit i envoltada d’una extraordinària vista dels límits del Collsacabra amb les Guilleries.
En segon lloc, l’església de Sant Llorenç Dosmunts a Pruit, poble annexat a Rupit i compost per masies disseminades al llarg del seu terme, on també hi ha l’església de Sant Andreu.
Anant per parts, l’església romànica de Sant Andreu de Pruit ha estat molt modificada i compta amb un portal d’entrada dovellat i campanar renaixentista del segle XVIII, mentre que Sant Gil està situat a Comajoan, essent un mas al peu dels cingles d’Aiats en el camí de Rupit a Cabrera. Un altre dels símbols de la població és Sant Joan de Fàbregues, una antiga església parroquial amb estructura actual del segle XI.
A banda del pont Penjant, hi trobareu també el pont de can Badaire, situat al final de la Davallada i sobre la riera de Rupit. Va ser reconstruït el 1983 i servia de pas al camí de Rupit a Susqueda.
Una passejada per la natura
Més enllà d’edificis històrics, a Rupit hi descobrireu també llocs de gran interès natural com és el cas dels seus boscos, amb coníferes a Corriol, fagedes al puig de Roma, al Soler, coll Sesviles, puig d’en Bac i la Casassa, a més de les rouredes a Rupit. Per la seva banda, el mirador de la carretera de Pruit a Falgars el trobareu deixant la C-153 al Pinós. I és que l’antic camí de Pruit a Falgars és un seguir de meravelloses vistes de la Garrotxa, els Pirineus i els cingles d’Aiats.
Tampoc podeu deixar de descobrir la balma dels Llims, sota el pont Penjant de Rupit i el camí de Sant Joan de Fàbregues, a més de la balma d’en Pedretes, sota el poble i que va ser feta per la mà de l’home i compta amb senyals d’extracció de rodes de molí. En darrer terme citar el roure monumental al mas Bac de Collsacabra, a la Mare de Déu del Roure.
Rupit per Josep Maria de Sagarra
Rupit és un trosset de món, enfonsat al cor de les fagedes de Collsacabra, un poble d’aquells que potser d’aquí vint anys ja haurà perdut la fesomia, però ara encara aguanta amb les teulades que ballen, amb els balcons de fusta primparada, amb els carrerons de pujades i de baixades, i amb unes casetes adormides, alguna amb finestres gòtiques i la majoria del disset, de l’època dels sants barrocs, de les Mares de Déu carregades de llàgrimes, de les cançons d’amor, dels bandolers, de l’Hereu Riera, d’En Serrallonga, i de Perot el lladre. El disset català és tota la Catalunya heroica i sentimental, és la flor del nostre cançoner i la túnica platejada de les nostres llegendes. I el poble de Rupit és això,un trosset viu, humilíssim i amagat del segle disset català( …)