El municipi de Sant Feliu de Guíxols és, sens dubte, una de les meravelles de la costa brava catalana. Es troba a la comarca del Baix Empordà i, amb una població de 1800 habitants, es presenta com un entorn ple de contrastos. Definitivament, a Sant Feliu no hi falta de res.
Petit viatge per Sant Feliu
La ciutat, definida com una antiga vila de pescadors, conserva un ampli i valuós patrimoni històric que té com a màxim exponent el conjunt arquitectònic del monestir benedictí. Seguit de la part més antiga del poble: la Porta Ferrada. D’estil romànic, la porta, datada del segle X, ha esdevingut tot un símbol.
En tot aquest llegat arquitectònic, hi juga un paper molt important la història del municipi, molt centrada en la indústria surera i tapera. En són testimonis les cases modernistes de la Plaça Sant Pol, i els edificis senyorials del Passeig del Mar que, al seu torn, està presidit pel Casino de la Constància.
De la mateixa manera, també són llocs d’interès l’Església de la Mare de Déu dels Àngels, i les Torres del Corn i del Fum, que actualment acull el Museu d’Història de la Ciutat i, properament, serà la seu del Centre d’Art Col·lecció Catalana Carmen Thyssen-Bornemisza. Sense oblidar, el Museu de la Joguina, el de les Plaques de Cava, i el del Salvament.
Mediterràniament
Però Sant Feliu no seria tot el que és sense les seves magnífiques platges i paisatges. Les seves cotes estan plenes de contrastos: peny-segats, cales gairebé paradisíaques, i platges rocoses combinades amb d’altres de sorra fina. Des del sud, destaca la Cala Canyerets, Cala Vigatà i Port Salvi. Fins arribar a la badia de Sant Feliu. Més cap al nord, la Platja de Sant Pol conserva la bellesa de les edificacions del segle XIX, amb aigües clares, tranquil·les, i poc profundes.
Per tots aquells que no se’n vulguin perdre cap, poden gaudir d’una espectacular vista panoràmica des de l’ermita de Sant Elm, que compta amb un dels miradors més envejats de la Costa Brava. De fet, va ser des d’allà on el periodista i humanista, Ferran Agulló, va batejar la Costa Brava com a tal.
Més enllà de tots els turistes que acullen les platges de Sant Feliu i tots els equipaments moderns amb què compta, segueixen sent apreciables nexes que uneixen el municipi amb les seves arrels marineres. N’és un exemple clar el port esportiu, comercial i pesquer, que obre les portes als grans vaixells que arriben a la badia.
Mar i muntanya
Un còctel perfecte. Sant Feliu combina els encants dels pobles pesquers amb la frescor dels paisatges més rurals i propers amb la natura. De fet, el municipi està envoltat de grans espais naturals com les Gavarres o el Massís de l’Ardenya, amb una xarxa de camins senyalitzats que facilita als visitants el recorregut pel territori. Destaquen, en aquest sentit, les rutes a peu o en bicicleta. El trajecte més famós és el Camí de Ronda, que recorre tota la Costa Brava, encara que també destaquen els camins de les Gavarres i el Massís de l’Ardena. I, pels que no en tinguin prou, poden visitar el Parc d’Aventura, amb tirolines, ponts, xarxes…
Ara bé, per qui busqui un contacte més profund amb la natura, mai millor dit, Sant Feliu ofereix entorns inèdits per tots els amants del submarinisme. En són alguns exemples la Cala Ametller, la punta de Garbí i la Cala Vigatà, entorns que es conserven pràcticament intactes i que s’emmarquen en l’àrea de la futura reserva marina que ha de garantir la protecció i el bon manteniment de la zona.
Seguint amb els esports aquàtics, Sant Feliu presenta un ampli ventall de possibilitats. A part de la vela o la natació, ofereix immersions guiades, sortides en barca per pescar, windsurf, esquí-suf, kayac… I, paral·lelament, també proposa ofertes de senderisme o cicloturisme.
Festa i bona gastronomia… què més necessitem?
Per recuperar forces, Sant Feliu és conegut per la qualitat de les seves matèries primeres, tant en peix i productes de l’hort, com en carn i fruita. La cultura culinària del municipi és resultant d’una llarga i antiga tradició. Fent una mirada des del passat, destaca la “Cuina del Peix Blau” i, sobretot, els plats d’essència marinera com ho són el suquet de peix o d’anxoves. Sense passar per alt el famós “peixpal”, bacallà sec sense salar.
D’altra banda, esdeveniments com el Festival Internacional de la Porta Ferrada, també posen de manifest la tradició festiva de Sant Feliu. Es tracta d’un festival de música, teatre i dansa que, a part de ser el certament més antic de tot Catalunya, se celebra cada any durant els mesos d’estiu. A més a més, tampoc hi falta la celebració del Carnestoltes, la Festa Major (que se celebra durant els mesos d’estiu), i les fires de setembre o la processó de barques de la Verge del Carme.