Sant Hilari Sacalm: un paradís
Aigua, natura i benestar s’uneixen a Sant Hilari Sacalm. I és que són molts els motius que us poden portar a visitar aquest privilegiat municipi de la nostra geografia. Us apunteu?
Què cal visitar?
Sant Hilari disposa de diferents punts d’interès relacionats amb el seu patrimoni, així com també relacionats amb el seu entorn natural. Es tracta de racons que per diferents motius poden atraure tant l’atenció dels vilatans com dels forasters. Des de fonts i espais naturals fins a panoràmiques que no deixen indiferent a aquell qui s’hi acosta. Alguns d’aquests espais són les diferents places que conformen el poble, és el cas de la Plaça Mossèn Cinto Verdaguer, escenari on en Jaumet anava a rebre i a acomiadar als estiuejants que arribaven a prendre les aigües, o la plaça Gravalosa, un dels indrets més bonics del centre del poble, amb grans cendres i castanyers d’índies que rodegen el sortidor. També destaca el carrer d’en Rocosa, un dels carrers més antics de Sant Hilari característic per la seva gran pendent, o el carrer Josep Ximeno, un dels carrers més cèntrics de la vila. El carrer de la Font Vella també és una zona emblemàtica del municipi, amb les torres i pisos de la colònia estiuenca.
Actualment, els espais recreatius de Cal Sastre i la font del Parc s’han convertit en una zona molt freqüentada gràcies a l’entorn perfecte que ofereixen per fer pícnics, passejar o fer esport. Per altra banda, la zona del poliesportiu compta amb una àrea de serveis habilitada per a caravanes, es tracta de la primera àrea de la comarca de La Selva. Pel que fa a les fonts, cal destacar la font del Pic i la font Vella, espais per on es passejava en Jaumet repartint l’aigua del seu càntir. També la font Picant, que es va convertir en el centre d’estiueig gràcies a les propietats curatives de les seves aigües. No obstant, val a dir que totes les fonts del municipi s’han convertit en un punt d’interès. Altres fonts que val la pena visitar: Font del Cirerer
L’aigua, protagonista
Les Guilleries tenen una gran riquesa d’aigües superficials. El tret més característic del poble és el centenar de fonts que té en conseqüència al sol que disposa. És per això que la població es coneix també com « La vila de les 100 fonts », que han passat a formar part del patrimoni natural i històric de Sant Hilari.
L’aigua té un paper fonamental en el desenvolupament de la vila. Des del segle XVIII esdevé el motor econòmic de Sant Hilari : en primer lloc, s’aprofiten les propietats mineromedicinals d’algunes aigües com les de la Font Picant, que atrauen famílies senceres d’estiuejants i, per altra banda, se’n fa una potència industrial embotelladora – és el cas de la Font Vella, convertint-se, així, en un dels sectors econòmics més importants i que generen més llocs de treball al municipi. Sant Hilari forma part del Consorci de Viles Termals de Catalunya amb quatre fonts declarades d’utilitat pública: les tres fonts de la Font Picant el 1880 i la Font Vella l’any 1956.
Rica gastronomia
Sant Hilari disposa d’una gastronomia privilegiada que combina tradició i modernitat. Els plats emblemàtics del municipi estan elaborats amb els productes que la terra ens ofereix al llarg de les diferents estacions de l’any. A la primavera i a l’estiu, plats cuinats amb les hortalisses i les diferents herbes del bosc; a la tardor, la caça, els bolets, les castanyes i els fruits característics d’aquesta estació i, a l’hivern, els embotits i altres preparats fruit de les típiques matances del porc. Tot això acompanyat per les aigües de les més de cent fonts de les que disposa el poble i dels Jaumets, les postres tradicionals i autòctones del municipi.