Sant Martí de Tous és un dels trenta-tres pobles de la comarca de l´Anoia, que compta amb 1.085 persones (554 homes i 531 dones) i està situat al límit de la Conca de Barberà i a deu quilòmetres de la capital, Igualada.
El poble continua creixent al voltant del seu castell, com ha fet durant més de mil anys i encara es respira aquell ambient de poble, sense deixar de banda l´evolució tecnològica dels darrers temps.
La cultura popular i el folklore perduren gràcies a l´esperit de la nostra gent. Així, es mantenen tradicions com el ball de faixes, les caramelles per la diada de Pasqua, els aplecs a Sentfores, les ballades de Sardanes i sopars de germanor entre els veïns del poble.
Què cal visitar?
El poble de Sant Martí de Tous està situat als peus del turó on s’edificà el castell. És interessant de passejar-se per l’interior de la població i contemplar carrers -com el de les Voltes- que recorden la seva construcció medieval i visitar les rodalies del poble. Cal parlar en primer lloc del Castell, Datat de l’any 960, encara conserva intacte la seva torre. En el seu interior s’hi poden observar diferents tècniques de construcció, com ara l’Espigat. Aquest fet li dóna un alt interès arquitectònic i està considerat monument d’interès general.
Per la seva banda, la sala del casal ha estat recentment remodelada i dotada de còmodes butaques i Estèreo Dolby. Està a càrrec del Centre Parroquial des de 1941. Ofereix un programa doble fonamentat en cinema de qualitat i d’estrena a la comarca.
A l’extrem sud del municipi de Tous també es troben les escasses restes del castell de Roqueta a 720 m. d’alçada. El castell està documentat de l’any 960 i era del llinatge dels Cervelló. Al 1226 va passar com a llegat al Monestir de Santes Creus.
En darrer terme, parlar de l’embassament, inaugurat el 5 de Juliol de 1997, pretén la transformació en regadiu de 450 Ha aproximadament. El sistema de regulació permet fer ús de l’aigua pel rec i a l’hora garanteix un cabal ecològic capaç de mantenir la flora i fauna autòctona de la riera de Tous.
Un poble ric en tradicions
A més de la visita al poble es pot fruir de la seva cultura reflectida en les seves festes i tradicions i la seva gastronomia. Durant La Festa Major (2n cap de setmana de novembre) hi destaca el Ball de Faixes i per Pasqua el poble somple de música i de flors amb la celebració de les tradicionals Caramelles (cantaires, ballesters, lloques…) i l´aplec de Sentfores el dilluns de Pasqua.
Una de les tradicions més arrelades és el Ball de Faixes, Aquesta dansa es balla cada any per la Festa Major de Sant Martí de Tous i en altres actes especials.
El ball de faixes és el document més important i interessant del seu gènere a casa nostra. Els ballaires, cada un amb una faixa estesa, feien un seguit de combinacions i evolucions molt espectaculars i vistoses.