Sant Pau de Segúries forma part de la comarca del Ripollès, província de Girona. El seu terme municipal té una extensió de 9 km2 i el poble està a 967 metres d’altitud, limitant al nord amb Camprodon, a l’est amb La Vall de Bianya, al sud amb Sant Joan de les Abadesses i la vall de Bianya i a l’oest amb Sant Joan de les Abadesses i Camprodon. Té agregat el nucli de La Ral.
Es troba al límit amb la Garrotxa, situat a la Vall del Ter, accidentat per la Serra del Capsacosta, al sud,i pel puig de Miralles, contraforts meridionals de la Serra Cavallera, al nord-oest.
Un apunt històric
Quant a la seva història, el lloc és esmentat ja l’any 898, i l’església el 920. Entre el 907 i el 927 se’n possessionà el monestir de Sant Joan de les Abadesses, que en conservà la jurisdicció. L’abat Pere de Soler hi establí uns solars entre 1203 i 1217, i el seu successor, Arnau de Corsavell, li concedí carta de poblament i franqueses el 1217.
El nucli antic és de carrers estrets, i modernament s’ha eixamplat per la carretera de Ripoll a Camprodon. El 1971 hom hi bastí una nova església , obra de Francesc Vayreda i Pau Monguió. L’antiga església, a llevant del nucli, fou edificada entre 1681 i 1693.
Ara que ja estem situats geogràficament, iniciarem una ruta pels principals emplaçaments històrics del municipi i la primera aturada serà la de l’església nova de Sant Pau de Segúries, un temple modern que es va començar a construir l’any 1960 i beneït el 17 d’octubre de 1971.
Més antiga és l’església de Santa Maria de la Gràcia, el temple actual de la qual data del 1609. Per la seva banda, l’església de Sant Pau de Segúries és un temple d’origen romànic reedificat a principis del segle XII i demolida el 1688. L’actual temple s’acabà el 1693, de tipus barroc rural, és d’una nau ampla amb capelles laterals.
La Via Romana
Les referències més velles d’investigacions fetes d’aquesta via daten del segle XVII. Segons aquetes, es tracta d’una via romana secundària important que cobreix el trajecte Iuncaria -Besalú – Vall de Bianya – Coll d’Ares. El tram comprès entre els Hostalets de Sant Salvador i la cruïlla de la via amb l’antiga carretera de Capsacosta, poc abans d’entrar a Sant Pau de Segúries pot considerar-se per les obres d’enginyeria fetes en ell i el seu estat de conservació, únic a Catalunya, només comparable amb la via que unia la Via Augusta amb la de la costa pel coll de Parpers i Mataró.
El primer tram del Capsacosta és el comprès entre els Hostalets de Sant Salvador i el cim de la carena. És sens dubte, el més espectacular i en el que es pot apreciar millor la tècnica de construcció de vies romanes.