Sant Vicenç de Montalt
Sant Vicenç de Montalt, un poble amb encant
Sant Vicenç de Montalt és un poble petit i tranquil, que ens ofereix els avantatges d’una privilegiada situació geogràfica, un entorn envejable i la bonança del clima mediterrani. Situat al bell mig de la comarca del Maresme, als peus del cim del Montalt de 595 metres d’alçada, ens brinda un bell contrast de matisos en blaus i verds en obrir-se al mar, amb unes platges netes i tranquil·les emmarcades pels bonics paisatges de muntanya de la Serralada del Litoral.
Sant Vicenç és un poble acollidor, ple d’història, tradicions i records amb gent oberta i participativa, acostumada a donar la benvinguda a tots aquells que arriben buscant un lloc que combini la tranquil·litat i el bon repòs, on gaudir de la bellesa d’alguns dels seus racons i paratges, amb una oferta prou engrescadora de festes populars, activitats culturals i lúdiques i amb uns serveis de qualitat.
El terme té una extensió de 8Km2 i la seva ubicació i situació, a només 35Km de Barcelona, fan possible que l’accés al poble sigui fàcil, tant en transport públic com amb transport particular.
Accions turístiques
L’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt conjuntament amb els ajuntaments de Caldes d’Estrac i de Sant Andreu de Llavaneres lidera el projecte mancomunat Les 3 Viles que es va endegar amb l’objectiu de dinamitzar l’oferta del turisme esportiu, gastronòmic i d’oci i així millorar la competitivitat i fomentar la creació de noves empreses del sector turístic.
La situació immillorable de Sant Vicenç de Montalt, a la Costa del Maresme, enclavada en un paisatge natural únic, a prop del Parc Natural del Montnegre amb una platja extensa que en els darrers anys ha estat guardonada amb la Bandera Blava, així com la seva proximitat a la capital catalana (Barcelona és a 25 minuts en cotxe i a 45 minuts en tren), fan possible que sigui una destinació ideal per descansar, passar-ho bé i gaudir de l’entorn.
Si visiteu Sant Vicenç, amb ocasió de les nostres Festes Majors us podreu submergir en un món de tradicions, festa, llum i gatzara, alhora que gaudiu d’un mar d’activitats, programades per satisfer a públics de totes les edats: ballades de gegants, sardanes, concerts, fires d’artesania, havaneres, focs d’artifici, balls, espectacles infantils, cinema a la fresca, correfocs, etc.
També us oferim la possibilitat de poder viatjar en el temps, si acudiu a la Fira Medieval
que s’organitza anualment al nucli antic del poble. Durant dos dies, el centre de Sant Vicenç es transforma en una sèrie d’espais ambientats on s’hi celebren diverses activitats per a tota la família: mercat artesanal, espectacles, animació al carrer, música i activitats per a la mainada.
Tot caminant pels carrers del Cas Antic, podreu arribar-vos fins el Museu del Pessebre de Catalunya, singular exposició permanent d´aquest art popular, que recull més d’una seixantena de pessebres dels millors artistes i una extensa col·lecció de figures catalanes, espanyoles i iberoamericanes dels més variats estils i èpoques .
Els amants de les antiguitats tenen a Sant Vicenç un punt de trobada, durant les descarregades a l’aire lliure, que s’organitzen periòdicament a la Zona de Can Boada. Els diumenges de descarregada es pot trobar qualsevol objecte antic o vell, de diferents estils i èpoques, a bon preu. És una excel·lent oportunitat per apropar-se al món de les antiguitats i tenir a l’abast objectes, mobles, pintures i curiositats diverses d’altres èpoques.
Reclams turístics
El litoral maresmenc va arribar a ser conegut com «la costa torrejada» per la proliferació de torres de guaita i castells que s’hi van construir entre els segles XVI i XVII com a talaies de vigilància i de defensa dels pirates i dels corsaris. Actualment, encara es conserven 55, dues de les quals dues es troben a Sant Vicenç de Montalt. Es tracta de la Torre de Can Valls i Can Saurí.
La Torre de Can Valls data del segle XVIII i va ser restaurada a la dècada dels noranta. La seva ubicació, a l’entorn natural del Parc dels Germans Gabrielistes, i el bon estat de conservació exterior permeten apreciar clarament les parts bàsiques de les torres de guaita: el talús, la porta, la finestra, els matacans, els merlets i la corsera. Pel que fa a Can Saurí, destacar la notable torre de defensa, de planta quadrada, que té adossada la masia. Aquestes dues construccions, juntament amb d’altres situades al maresme han estat recollides en la guia que ha editat el Consorci de Promoció Turística.
El Consorci de Turisme ha recollit en un opuscle el patrimoni arquitectònic del Maresme en torres de guaita i castells. En total 55 edificacions dels segles XVI i XVII que encara es conserven a la nostra comarca recordant-nos que va haver-hi una època en què els atacs de la pirateria i del corsarisme eren tan freqüents al Maresme com la presència mai desitjada dels bandolers i els assaltadors de camins. Avui dia les torres que encara estan en ús formen part de masies o d’edificis que poc fan pensar en pirates o bandolers, però que, sens dubte, són un vestigi important d’aquella època. L’opuscle editat pel Consorci de Turisme aporta una imatge i informació de cadascuna d’elles per atreure l’interès del possible visitant. De cada edificació s’explica breument la seva ubicació, si es pot visitar el seu interior o no, les seves característiques… i es recomanen altres visites d’interès dins el mateix municipi.