Santa Coloma de Queralt

Santa-Coloma-de-Queralt
escut_Santa-Coloma-de-Queralt


Santa Coloma de Queralt


Informació general

Santa Coloma de Queralt és un municipi que pertany a la Conca de Barberà. Té una superfície de 33,85 km² i està situat a 674 m a nivell del mar. L’any 2022, hi vivien 2.755 habitants.
El que caracteritza aquest poble és la seva agricultura principal font de la seva economia. Els camps són gairebé tot destinats al conreu dels cereals, principalment ordi i blat.
Antigament, la indústria tèxtil i la indústria de prefabricats de formigó van ser de gran importància.
Avui en dia la fàbrica tèxtil s’ha convertit en una fàbrica de cervesa la qual té una part del museu que es pot visitar.

Actualment, travessa el terme, passant pel cap de municipi, la carretera C-241 de Manresa a Montblanc. En surten diverses carreteres locals, com la que va cap a la Panadella i enllaça amb la N-II, la que permet arribar a la Llacuna i a Vilafranca, la que porta a Querol i al Pont d’Armentera, la de Vallfogona de Riucorb, i la de Talavera i a Ribera d’Ondara. Altres vies secundàries són les que connecten amb Argençola i amb Conesa.


Llocs d’interès

  • Plaça Major: La Plaça Major, antigament dita plaça de les Eres, és un gran espai en forma de trapezi que constitueix el cor del nucli antic de la vila. Es va formar a començament del segle XIII, coincidint amb el notable creixement demogràfic que va fer sorgir també el carrer Major i el carrer del Mig. En aquella època la vila era senyorejada per l’orde del Temple. Des de 1222 i fins fa anys s’hi celebrava el mercat i, des de 1312 fins fa uns anys, la fira de Santa Tecla, dedicada a la ramaderia. Des dels seus inicis és una plaça porxada. Les façanes que hi aboquen són de diferents èpoques i entre elles hi destaca la Casa de la Vila. Són molt notables algunes de les baranes de forja que ornamenten els balcons d’algunes cases.
  • Església de Santa Maria: Edifici iniciat cap a l’any 1330 en substitució d’una església romànica situada al mateix indret. Les obres es van allargar durant tot el segle XIV i entre 1390 i 1400 es va construir la volta del cor. Amb tot, l’obra va restar incompleta. El campanar, desproporcionat amb relació a les mides de la nau, és molt posterior, es va alçar entre 1600 i 1649.
    El temple consta d’una sola nau coberta amb volta de creueria, capelles entre els contraforts, i capçalera poligonal, amb girola. De la volta d’aquesta capçalera emergeix un petit campanar gòtic. La portalada principal, plenament gòtica, és presidida per la imatge de santa Coloma i estava flanquejada per dues fornícules amb les imatges de sant Pere i sant Pau, desaparegudes. A la façana de ponent hi ha una altra porta, renaixentista, de finals del segle XVI. Cap al segle XVIII es va construir la capella barroca del Santíssim.

esglesia_de_Santa_Coloma_de_Queralt

  • Portals i muralles: A finals del s. XIII Santa Coloma de Queralt es va convertir en una vila closa, és a dir, es parapetà darrere d’un sistema defensiu de muralles que van ser ampliades entre els segles XIV i XV. Actualment, queden alguns paraments al passeig de la Muralla, on també podem trobar una de les seves torres de planta quadrada i restes d’alguna altra amagades per edificacions posteriors. D’aquesta muralla, s’han preservat alguns dels seus portals com el portal de Santa coloma o de la Castlania, que presenta una doble arcada amb arcs inferiors i amb una capella en el seu interior; l’entrada de Sanou o Cervera, que consta d’una doble arcada de mig punt flanquejada per dues torres, ara eclipsada per edificis posteriors; l’entrada de Vicari o Santa Maria, amb volta baixa l’arcada de tres nivells del Martí, amb doble arc, fora d’un pont circular i una baixa. Arc al mateix nivell que la porta i la de Roca, tot i que és l’únic pòrtic que conserva les torres a banda i banda d’aquest, però que ha desaparegut, tot i que una mica modificat.
  • Font de les Canelles: Construïda pels comtes de Queralt entre l’any 1614 i el 1623, al punt on brolla el riu Gaià. Al seu costat es va descobrir un assentament ibèric que fa pensar que el lloc, amb aigua abundosa, va ser el primer nucli de poblament del poble. És un monument barroc format per una base on hi ha vuit brolladors, un mur fet amb grans carreus rectangulars i el coronament centrat per una fornícula on hi ha una imatge de santa Coloma, flanquejada per dos escuts, molt desgastats. Els brolladors, de bronze, en forma de caps d’animals, sorgeixen d’unes caràtules de pedra, totes diferents entre elles.
  • Al costat de la Font dels comtes, podem veure la reproducció d’una creu gòtica del S.XV la qual té representacions d’escenes de la passió. La creu original es conserva a l’església de Santa Maria de Bell-lloc.
  • Safareig: Molt a prop de la creu i de les fonts, trobem el safareig del poble, on antigament anaven a netejar la roba.
  • Visita a la fàbrica i degustació de cerveses artesanes: A la Segarreta Cervesa Artesanal, fàbrica de cervesa, hi fan visites d’uns 30 minuts on expliquen tot el procés de fabricació de la cervesa i al final de la visita hi ha una degustació de diverses cerveses.
  • Molins del riu Gaià a Santa Coloma de Queralt: Si el que us agrada el senderisme aquesta ruta no us deixarà indiferent. Podreu visitar l’aqüeducte que portava l’aigua Molí Nou, originalment era de dos arcs de mig punt dels quals només en podrem veure un. També podrem torbar el Moí Vell, el Molí els Requesens o el Molí del sol.
  • Castell dels comtes a Santa Coloma de Queralt: El Castell de Santa Coloma va ser la residència principal dels barons de Queralt al llarg de l’edat mitjana. El seu patrimoni era el segon de Catalunya després del dels Cardona. En el segle XVI, van traslladar-se a viure a la ciutat comtal i el castell va passar a ser residència temporal dels senyors. En aquest període va experimentar grans transformacions que bàsicament li donaren l’actual aspecte exterior. Pel que fa a l’interior, va rebre altres grans canvis amb el pas el temps. Per accedir al recinte, s’ha de passar per un portal del segle XVIII que porta al pati d’armes. Els edificis d’aquesta plaça, són del mateix segle i corresponen a dependències annexes al castell. Cal destacar que la façana gòtica de la capella correspon a l’antic hospital de Santa Magdalena, la qual va ser traslladada a aquest indret l’any 1922.

Festes i tradicions

Anys enrere, a Santa Coloma de Queralt hi havia moltes festivitats tals com la festa major de la vila celebrada a l’agost; la pubilla, que s’escollia amb motiu de la Fira Agrícola i Industrial en el mes d’abril coincidint amb la celebració del ball de quintos on es llegia el pregó de les festes. Altres fires com la de Sant Antoni Abat se celebrava al gener o la de Sant Cristòfol pel juliol. En els barris, els habitants també feien celebracions per la seva banda, com la festa del barri de Sant Antoni al juny, i la del barri de Santa Magdalena, al juliol. També se celebra la festa de Santa Coloma, al desembre, i la festa de l’arribada de les relíquies, al novembre.

Actualment, només es conserva l’aplec del Romesco, producte tradicional de la gastronomia de la vila. Se sol celebrar en el mes de juliol.