Santa Eugènia de Berga

Santa-Eugènia-de-Berga
Escut_de_Santa_Eugènia_de_Berga


Santa Eugènia de Berga


Informació general

Les activitats agràries han mantingut certa rellevància al terme, que en gran part és conreat. Els principals conreus són els cereals (blat, ordi, blat de moro) i el farratge. Aquest, està principalment destinat al bestiar boví, que juntament amb el porcí constitueixen la base ramadera del terme. Paral·lelament a les activitats primàries s’han desenvolupat els sectors industrials que s’hi relacionen. Gran part de la població ocupada de Santa Eugènia de Berga, treballa en aquest sector. Destaquen les empreses del ram de l’alimentació, del paper i cartró, del tèxtil i la transformació de metalls. A més, hi ha un escorxador.
Tradicionalment el mercat setmanal se celebrava els divendres, però va ser canviat aquest dia pel diumenge.
Travessa el municipi una carretera local que uneix el poble de Santa Eugènia amb Taradell i Vic. Altres vies menors porten als diferents indrets del terme.


Llocs d’interès

Camp d’Aviació de Vilatorta
L’Aeròdrom Vilatorta és l’antic camp d’ aviació de la guerra civil que hi ha entre els termes municipals Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes i Santa Eugènia de Berga. Avui dia forma part d’una ruta de 9km. en la que es poden veure diferents refugis, un polvorí , un hangar i un paisatge meravellós. Des de Santa Eugènia l’itinerari es pot fer a peu durant 2 hores i 40 minuts i comença al castell de Sala d’heures. Aquest castell privat, va allotjar el Govern de la República durant la guerra civil.
Per visites guiades contacteu amb l’Ajuntament.

Església de Santa Eugènia de Berga
Església-de-Santa-Eugènia-de-BergaEdifici d’una nau i tres absis oberts al transsepte, amb cimbori sobre el creuer. La nau és coberta amb volta de canó. L’interior ha estat totalment restaurat, i mostra la pedra nua. Les finestres de la nau central són totes recents.
Al segle XII es va construir un campanar de tres pisos sobre el cimbori, així com la façana de ponent, amb pedra ben tallada, un cor sobre la porta d’entrada i una torrella a la part esquerra de la façana, des d’on es puja a la teulada i al campanar.
Tant la nau com el transsepte estan coberts per volta de canó; al punt d’intersecció de la nau amb el transsepte s’hi aixeca una cúpula o cimbori sobre trompes, que fa de suport del campanar. El cimbori és de planta octogonal i acaba amb un fris de finestres cegues.

Granja de vaques Cal Rei
És una granja de vaques de llet, amb una llarga experiència en el món ramader. Amb el treball dels cultius dels camps de la finca, és vol aconseguir la millor alimentació per a les vaques, per tal de garantir la qualitat màxima del producte final: la llet.
Ofereixen una visita guiada per les instal·lacions que acosta als visitants al món de pagès actual i amb una visió mediambiental. Es podrà observar els robots que munyen i la gestió telemàtica de la informació de la salubritat de cada vaca, ubicades en un ambient de serena tranquil·litat que assegura el control i el benestar de l’animal.
Al Mas Cal Rei, podreu constatar l’equilibri entre la natura i la tecnologia.


Festes i tradicions

El poble manté vives les seves tradicions, com ho demostra l’existència de diferents grups i associacions (colles geganteres, grallers, etc). La festa major de Santa Eugènia se celebra el primer diumenge de setembre, on s’hi fan diferents actes com el ball dels gegants, i la festa major d’hivern, el tercer diumenge de gener, en honor a sant Antoni Abad. Durant aquesta festa, té lloc l’anomenada Festa dels Tonis, que inclou, entre d’altres actes, una fira de cavalls.