Santa Maria de Merlès

Santa-Maria-de-Merlès
Escut_Santa_Maria_de_Merlès


Santa Maria de Merlès


Informació general

Una mica més de la meitat del municipi és ocupada per grans extensions de boscos (principalment pinedes de pi roig i alguna roureda i alzinar). Les franges de conreus, que se situen prop de les masies, es dediquen sobretot als cereals (blat i ordi) i el farratge. La ramaderia és un bon complement de l’economia bàsicament agrícola del municipi. A les masies es cria bestiar porcí, boví, oví i conills.
La riera de Merlès travessa el municipi de nord a sud i fa de límit amb Lluçà en un petit sector del nor-oest del terme, mentre que en un llarg sector del SW és la frontera amb el de Puig-reig, fins poc abans de la seva desembocadura al Llobregat. Rep per la dreta la riera de la Pinya. Els principals eixos de comunicació són la carretera local que enllaça la comarcal de Vic a Gironella amb l’Eix del Llobregat (C-16) i la també local que va de Prats de Lluçanès a Navars.


Llocs d’interès

Pont de Santa Maria de Merlès
Es tracta d’un pont situat sobre el riu Merlès de pedra, amb baranes d’esquena d’ase. Té tres arcs, el central més alt i ample que els laterals. Uneix les parròquies de Santa Maria i Sant Martí, de dos bisbats diferents. No és apte per carruatges.
Es troba entre Santa Maria i Sant Martí de Merlès.

Església de Santa Maria de Merlès
Santa-Maria-de-MerlesEsglésia parroquial orientada a tramuntana; està coberta a doble vessant i té una gran austeritat. A la nau central s’hi obren capelles laterals i no té absis. Adossat al mur de ponent de l’església, al costat de la rectoria, hi ha el campanar, de planta quadrada i coronat per una balustrada. La façana principal té la porta d’arc de mig punt flanquejada per dues pilastres que aguanten una llinda amb un timpà triangular sense cap decoració; més amunt hi ha un ócul i un rellotge de sol i per sobre un rellotge d’esfera.
L’església parroquial de Santa Maria de Merlès fou consagrada l’any 893 i dins el seu terme incloïa parròquies, com les veïnes de Pinós. Els límits entre els bisbats de Vic i d’Urgell feren que al segle XI, el bisbe de Vic construís la nova església de Sant Martí de Merlès a l’altra banda de la riera d’aquest nom, límit natural d’ambdós bisbats i comtats. Al segle XVII fou bastida la nova església actual, pocs metres més avall de la primera església.

Església de Sant Martí de Merlès
És una església d’una sola nau, coberta amb volta de canó i orientada a llevant, adossada a la casa rectoral. Té un campanar de planta rectangular, coberta a quatre vessants i amb ulls d’arc de mig punt adovellat. Les reformes del segle XVII modificaren sensiblement l’estructura primitiva de l’església romànica: es va canviar l’absis de mig punt per un presbiteri quadrat, es van fer dues capelles formant un creuer, la sagristia i la casa rectoral. L’any 1778 s’instal·là un retaule major i un altre a la capella lateral. L’any 1822 s’instal·la la del Roser.


Festes i tradicions