Santa Maria de Miralles
Informació general
Una quarta part de les terres del terme són conreades. De fet, el terreny és fèrtil i productiu, però el grau d’emigració de joves vers els nuclis industrials ha impedit el desenvolupament de l’economia. Els conreus principals són els de cereals, vinya, arbres fruiters i ametllers. Tot i que la producció ramadera és menys important, hi ha diverses granges d’aviram, porcs i explotacions ovines, cabrunes i de conilles mares.
Travessen el terme les carreteres comarcals d’I-gua-lada a Valls i de la Llacuna a Santa Coloma de Queralt, que formen cruïlla a migdia, on hi ha el parador i la gasolinera de les Quatre Carreteres.
Llocs d’interès
Castell de Miralles
Aturonat, al sud de la serra de Queralt, s’alcen les restes del castell i d’algunes de les cases que formaven el petit nucli medieval. Constitueix un dels primers castells de frontera, alçat a la primera etapa del repoblament, a mitjan segle X. Està documentat des de l’any 960. N’eren senyors els Cervelló i castlans, els Miralles. Es conserva, força malmesa, una part del recinte del castell, amb una torre a l’extrem, fet amb carreus petits i irregulars a la part externa i pedres i morter a l’interior. Fora del perímetre murat hi ha una torre quadrada, segurament més tardana, amb restes de cinc habitatges, la façana sud dels quals constituïa la muralla exterior del castell.
Església de Sant Romà
Està situada enmig de camps, vora la carretera de Carme, al costat de la masia homònima. És possible que tingui un origen romànic però no surt a la documentació fins el 1413, amb el nom de Florençola, i més tard amb el de Sant Romà de Françola, sempre depenent de Santa Maria de Miralles. El 1915 es va convertir en la parroquial del terme. Ha sofert moltes transformacions al llarg dels anys, ha estat ampliada i s’ha modificat la façana. Al costat hi té la rectoria. Conserva, però, el portal adovellat de mig punt i una estreta finestra al seu damunt. Durant la guerra civil va ser utilitzada com a escola.
Santa Maria del Castell
Es troba als peus de les ruïnes del castell. És una capella documentada des de l’any 1303 i que segurament va ser construïda pocs anys abans, dins un estil romànic tardà. Consta de nau única, sense absis, amb volta de canó lleugerament apuntada. Al sector nord se li va afegir amb posterioritat un cos a mode de capella. Està feta amb carreus de bona mida, ben escairats i alguns d’ells polits. El portal és de mig punt, amb llargues dovelles perfilades amb un guardapols i dues impostes. Hi ha cinc finestres algunes de les quals no semblen originals.
Festes i tradicions
Es fan aplecs al castell de Miralles el diumenge de la Santíssima Trinitat i per l’agost és festa major al municipi.